Тачи: САД обећале да ће се укључити у дијалог Београда и Приштине

Дошло је време за директно укључивање САД у дијалог Косова и Србије, сматра косовски председник Хашим Тачи.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс обећао да ће се САД директно укључити у дијалог Београда и Приштине.

"Дошло је време за директно укључивање САД у дијалог Косова и Србије. Потпредседник Пенс је потврдио посвећеност и ангажованост Беле куће у овом значајном процесу", рекао је Тачи за РТК.

Према Тачијевом мишљењу, ово ангажовање САД ће дати нов значај, динамику и кредибилитет успешном закључењу разговора.

Он је објаснио да је са Пенсом разговарао о три питања, од којих је главна тема било формирање косовске војске које ће се, према његовим речима, десити ове године.

Прво питање је, како је рекао, било наставак дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије као финалној фази овог процеса са историјским споразумом о нормализацији и помирењу уз водећу улогу ЕУ.

"Потпредседник Пенс је још једном потврдио америчку позицију да Косово као суверена земља има право да формира оружане снаге и потврдио да ће те нове снаге Косова бити модерне и мултиетничке, са НАТО стандардима. Све обавезе и одговорности ће бити испуњени ове године и оружане снаге Косова ће бити створене", рекао је Тачи.

Такође је навео да америчка администрација тражи од Косова да реши питање демаркације са Црном Гором што пре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи