Тачи за укључивање САД у дијалог са Београдом

Косовски председник Хашим Тачи затражио је од америчког потпредседника Мајкла Пенса да САД буду директно укључене у завршној фази дијалога Београда и Приштине, ради постизања дугорочног мира у региону.

"Директно укључивање САД у овој завршној фази је одређујуће за постизање коначног споразума, који је спроводљив за обе стране", рекао је Тачи током сусрета са Пенсом у Белој кући у Вашингтону и додао да је "то једини начин да се ојача дугорочни мир у регион".

Тачи је захвалио на партнерству и сталном пријатељству са Сједињеним Америчким Државама.

"Путовање према слободи, независности и изградњи државе прешли смо заједно са САД. Сада смо у процесу оживљавања тежњи о учлањењу Косова у ЕУ и НАТО и поново, у томе је америчко вођство незамењиво", рекао је Тачи.

Тврди да је Косово, "преко јачања међународног субјективититета и унутрашњих реформи постало фактор мира и стабилности у региону, а и шире".

Тачи је обавестио америчког потпредседника о процесу трансформисања Безбедносних снага Косова у "војску Косова" и према њему, то треба да се изврши у потпуној координацији са САД, осталим стратешким партнерима и НАТО-ом.

"Ми радимо на томе да имамо свеобухватни процес и што шири консензус за трансформисање БСК-а", додао је Тачи.

Поновио је да ће "војска Косова бити мултиетничка снага у служби свих грађана".

Тачи је такође обећао да ће Косово наставити своју бескомпромисну борбу против тероризма, блиско сарађујући са САД и осталим партнерима.

Бела кућа је саопштила да Пенс цени лидерство Тачија и Александра Вучића у унапређењу дијалога. Двојица саговорника су разговарала и о важности реформи, владавини права и борби против корупције ради подстцања економског раста.

Потпредседник САД је подржао трансформацију безбедносних снага Косова уставним путем и охрабрио Приштину да ратификује споразум о демаркацији са Црном Гором.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи