ПСГ: Стратегија развоја културе је јефтина демагогија

Стратегија развоја културе у Србији од 2017-2027. "јефтина је демагогија и најобичнији параван" којим власт жели да представи како се озбиљно бави културом, оценио је Покрет слободних грађана.

ПСГ Саше Јанковића је у саопштењу навео и да Стратегија нема одлике стратешког документа и да "представља механички збир неуједначених сегмената".

"Препуна је пропуста и општих места, од којих су нека идеолошки обојена", наводи се у саопштењу.

Одбор ПСГ за културу је оценио да Стратегија не даје реалну процену "тренутног лошег стања у култури и није одраз потребе да се оно побољша".

"Као и у осталим областима живота у Србији, напредњачку власт суштински проблеми културе уопште не интересују, те је и ова Стратегија само инструмент за одржање постојећег стања и учвршћивање тренутне власти", наводи се у саопштењу.

За културу је, на нивоу Републике за 2016, издвојено 0,42 одсто од укупног буџета, "односно 15,5 евра по глави становника", навео је ПСГ додавши да "Финска одваја 170 евра, Словенија 134, Грчка и Бугарска по 33 евра по становнику".

Оцењује се и да ће, чак и када се 2027, "како Стратегија предвиђа, буџет повећа на 1,68 одсто, Србија тек приближити стандардима ЕУ".

"За то време ће генерације одрасле на ријалити-програмима сасвим изгубити културне потребе, па никакав новац за културу неће ни бити потребан", навео је ПСГ.

Последња јавна расправи о предлогу "Стратегије развоја културе Републике Србије од 2017. до 2027" јуче је одржана у Београду.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да је тај документ покушај да држава издваја више за културу и да та издвајања буду стабилна, јасна и стимулативна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи