Јовановић: ЛДП је опозиција и власти и опозицији

Либерално демократска партија је опозиција и власти и опозицији, поручио је председник те партије Чедомир Јовановић не искључујући могућност да сарађује са сваком странком, из власти или опозиције, уколико имају заједнички циљ за решавање проблема.

Јовановић је на конференцији за новинаре рекао да нема разлике између владајућих и опозиционих странака, осим што су једне на власти, а друге нису.
 

Лидер ЛДП-а сматра нормалним да та странка буде опозиција покрету Двери, чији челник Бошко Обрадовић, након недавних парламентарних избора у Немачкој, честитао десничасркој Алтернативи за Немачку на уласку у Бундестаг.

"Није нормално да неко слави успех нациста у Немачкој и њихов улазак у Бундестаг повезује са успехом своје политике у Србији", истакао је Јовановић.

Обрадовић је, каже, честитао странци чији лидери возе аутомобиле са регистарским таблицама "Адолф Хитлер", и који кажу да је Холокауст мит.

"Наравно да сам опозиција томе", поручио је.

ЛДП је, рекао је Јовановић, опозиција и Покрету слободних грађана, Саше Јанковића јер не може да се сагласи са њиховом политиком према друштву.

Упитан да прокоментарише да ли је опзиција и СДС-у Бориса Тадића, Јовановић каже:

"Ако ми нађете где је СДС, моћи ћу да одговорим на то питање".

Избори нису "судњи дан"

Чедомир Јовановић је текође рекао да очекује да се београдски избори распишу у редовном року, у фебруару, и да нема потребе посматрати их као "судњи дан" и дизати панику, јер, како каже, иако су важни, у Србији постоје озбиљнији политички проблеми.

"Нажалост не постоји свест шта је битно у земљи, ови избори јесу важни али нису важнији од свих проблема које имамо, као што је питање Косова, кризе у Босни", рекао је Јовановић.

Постоји листа политичких приоритета, уверен је, и када се погледа та листа, нема оправдања за тензију која прати београдске изборе која, како констатује, само показује немоћ људи који учествују у политичком животу да се фокусаирају на важнија питања.

Два најважнија питања, према мишљењу Јовановић, јесу питање Косова и питање спољополитичке орјентације земље, јер то су, како оцењује, питања која заиста одређују судбину грађана Србије.

Он је навео да је много страшније ако се не реше та питања, него, ако се не реши, на пример, "где ће нека фонтана у Београду бити".

Коментаришући наводе да ће избори за првог човека престонице бити расписани пре времена и да је то намера СНС-а да "затекне опозицију неспремну", Јовановић каже да не види разлог за "панику" нити да је реална спекулација да Вучић има преку потребу "да изнервира опозицију расписивањем избора".

"Све странке осим СНС-а су дезоријентисане, сада или реагују као да су затечене чињеницама или њихове реакције говоре о њима као да су они посмтрач неког додгђаја. Никада се у Србији није знало када ће бии избори па се не зна ни данас. Због тога не треба бити фрустриран", рекао је Јовановић и додао да је једини период када није било неизвесности око избора, период владе Зорана Ђинђића.

"Тада су се поштовала правила политичког живота, све после тога је политичка манипулација", истако је лидер ЛДП-а.

Ипак, кад год да се распишу избори, ЛДП је за њих спреман, рекао је Јовановић који је додао да ЛДП има мишљење када је реч о политикама у вези са градом Београдом, па тако на пример, сматра да треба приватизовати градско земљиште а од тог новца унапредити стандард живота грађана.

Истакао је да ипак, уколико би нека странка желела да "београдске проблеме " решава на начин сагласан са ставовима ЛДП-а, не искључује сарадњу, која год да је то странка.

Јовановић се осврнуо и на то што Фискални савет каже да има простора за повећање плата од пет одсто, рекавши да то треба похвалити и да је задовољан када чује такве вести, као што свако треба бити задовољан "када дођу Јапанци у Шабац, чија год да је то заслуга".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи