Мали: Грађане не занима методологија, већ прави дуг града

Градоначелник Београда Синиша Мали поновио је да је укупан дуг града крајем 2013. године био 1,118 милијарди евра и додао да то није ствар методологије, већ стварно стање градског дуга.

Реагујући на изјаву председника Фискалног савета Павла Петровића да је јавни дуг града крајем 2013. износио око 400 милиона евра и да је смањен за сто милиона, што је четири пута мање него што градоначелник наводи, Мали је рекао да је јавни дуг део укупног дуга, односно дуг према банкама, на шта треба додати камате, обавезе према општинама, јавно-комуналним предузећима и обавезе комуналних предузећа.

"Уз велико поштовање према Павлу Петровићу, мислим да грађане не интересује методологија. Тешко можете да објасните трудницама којима је град дуговао 390 милиона динара да то није дуг града према њима или социјално најугроженијима да 120 милиона динара које им је годинама дуговао Ђилас није дуг", рекао је Мали.

Методологија, каже, може да буде оваква или онаква, а њега интересује пре свега стварно стање ствари и динари у каси града који су морали да буду исплаћени за камате, кредите, за дуг јавних предузећа, општина, према социјали...

Градоначелник истиче да је његова методологија она по којој очекује да и њега самог грађани оцене.

"Све што је Ђилас оставио, све што имам ја, све сам оставио на семафору. Па нека и сваки следећи градоначелник буде оцењен по томе, не по методологијама, већ по ономе што је стваран укупан дуг града који је неко оставио у аманет грађанима", рекао је Мали.

Како је рекао, сва јавна предузећа дуговала су 336 милиона евра, јер град није плаћао обавезе вртићима, школама, домовима здравља, који онда нису плаћали рачуне за струју, воду, комуналије.

"Укупан систем јавних предузећа направио је губитак 2013. од две милијарде динара. Добит тих предузећа прошле године био је скоро 10 милијарди динара. Ко је вратио те дугове, ако не грађани. Је л' то није дуг? Како код да га неко зове, то јесте дуг", рекао је Мали.

"Да ја сад одем у банку и кажем – господо узео сам кредит, платићу вам главницу, а нећу да вам платим камату, да ли би то могло да прође? Не би", навео је Мали.

Додао је да је од 2003. године град вратио скоро 200 милиона евра кредита, а од тога 115 милиона главнице и 85 милиона.

"Па, сад неко хоће да ми каже да се тих 85 милиона не рачуна, наравно да се рачуна, иде из буџета... Ја бих највише волео да нисам враћао камате, већ да сам више инвестирао, али нисам јер је новац отишао на камате... Па, како онда није био дуг", закључио је Мали.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи