Низ билатералних састанака Вучића у Њујорку

Председник Александар Вучић је у Њујорку, где присуствује заседању Генералне скупштине УН, имао бројне билатералне састанке са светским званичницима.

Александар Вучић састао се, непосредно пред почетак заседања Генералне скупштине, са министром спољних послова Норвешке Бегреом Брендеом и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

У одвојеним сусретим, председник је разговарао са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим и министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом. 

Вучић је разговарао и са неколико лидера држава региона – председником Црне Горе Филипом Вујановићем, председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем и премијером Словеније Мирославом Цераром.

Економска сарадња, бољи односи у региону, као и европска перспектива земаља које нису чланице ЕУ биле су главне теме њихових разговора, речено је у саопштењу Кабинета председника Србије.

Председник Вучић, наводи се, посебно је са председником Црне Горе размотрио бројне инфраструктурне пројекте на којима две земље раде, а које би требало у наредном периоду неупоредиво боље да повежу две државе.

Такође, Вучић је разговарао и са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, са којим је разменио ставове о билатералним односима, неопходности њиховог поправљања, али и свеукупној ситуацији у региону. 

Вучић и Пленковић разговарали су и о конкретним корацима које две стране треба да предузму у наредном периоду како би грађани две земље имали опипљиве користи од узајамне сарадње. 

Вучић је разговарао и са премијерком Норвешке Ерном Солберг о билатералним односима, економској сарадњи и европском путу Србије, саопштила је Канцеларија председника за сарадњу са медијима.

Председник Вучић захвалио је норвешкој влади на донацији коју је упутила Србији, посебно на развојној помоћи.

Вучић је упутио позив председници Владе Норвешке да посети Србију, што је она прихватила, истовремено честитајући председнику Вучићу на економским реформама и суфициту у буџету.

Председник Вучић се, пред почетак 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, такође састао и са председником Румуније Клаусом Јоханесом.

Двојица саговорника потврдили су добре и искрене односе два народа и договорили се о скорој посети председника Србије Букурешту.

Такође, председник се састао и са председником Владе Шведске Стефаном Левеном, а у разговору је констатовано да су односи две земље значајно напредовали након посете Левена Србији.

Нагласио је да је отварање прве робне куће чувене шведске марке "Икеа" најбољи показатељ за такву сарадњу.

Вучић и Левен договорили су да даље треба радити на унапређењу односа и развијању блиске сарадње, посебно у привлачењу нових шведских инвеститора у Србију, саопштено је из Кабинета председника Републике.

Вучић je разговарао и са председником Египта Абделом Фатхом ел Сисијем. Ел Сиси је у разговору истакао да жели да ради на побољшању односа две земље, као и на организацији узајамне посете.

Разговарали су о сарадњи у области туризма и подршци Србије у глобалној борби против тероризма, наводи се у саопштењу Кабинета председника Републике.

Вучић је нагласио да између Србије и Египта постоји вишедеценијско пријатељство, да је зато потребно да се билатерални односи развијају брже, као и да је неопходно радити на повећању трговинске размене.

Председник Србије се састао и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом. Саговорници су истакли искрено пријатељство две земље и даљи рад на побољшању односа на свим нивоима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи