Михајловићева о посети Вучића Сарајеву: Имамо заједничке интересе

Потпредседника Владе Зорана Михајловић оценила је да је посета председника Александра Вучића Сарајеву веома важна и да је показла да постоје одређени заједнички не само интереси, него и начин како они могу да се реализују.

"И у Београду сам ту посету, пре поласка у Сарајево, назвала посетом будућности зато што су наши односи били оптерећени многим стварима. Потпуно је разумљиво да ти односи буду оптерећени због свега онога што смо проживели као народи у претходне две-три деценије. Мислим да је то оно о чему увек треба да водимо рачуна и поштујемо, али постоје и ствари о којима морамо заједно да се договарамо", рекла је она у интервјуу за Ал Џазиру.

Како каже, веома је важно у односу Срба и Бошњака да кажемо како нам је стало, да хоћемо да имамо и добру сарадњу, да хоћемо да направимо одређене кораке.

"Врло су важни кораци који се тичу економије и бољег живота, јер нема човека у региону који не жели да живи боље, а да би се живело боље мора да постоји онај минимум политичких заједничких интереса у којима цео регион буде стабилан", каже она.

На питање да ли је Република Српска и односи које Србија има са РС заправо камен спотицања у односу Београда и Сарајева Михајловићева одговора да не би могла ни за кога да каже ни у у једном пројекту да може да буде камен спотицања.

"Свако од нас, свако од партнера, сваки ентитет БиХ и Србија као централни играч на Балкану, мора да води рачуна о односима у региону. Нико од нас није камен спотицања, него само могућност да заједничким радом дођемо до бољег резултата", каже она.

У сваком од пројеката, ако је реч о инфраструктурном или енергетском повезивању, можемо да нађемо камене спотицања ако их тражимо, али ако хоћемо да размишљамо како је ово посета будућности, онда треба да камен спотицања ставимо са стране и видимо шта је заједничко за све нас, додала је она.

"Заједничко нам је да направимо пут, да имамо пругу, да се повежемо енергетски, да пре свега људи живе боље", истиче Михајловићева.

На питање да ли неко из Београда може да саветује председника РС Милорада Додика да некада "повуче ручну" у својим изјавама, Михајловићева примећује да јој се чини да се стално говори о РС као некоме ко прави опструкцију, али додаје да проблема има и са стране Федерације БиХ.

Додаје да нико не треба нити има разлога да се плаши најављене Декларације о очувању српског народа.

"Хајде да мало више покажемо добре воље и мало жеље да направимо нешто другачије, нешто боље него како смо се у прошлости понашали. Хајде да поштујемо прошлост и све што је било, али и да мислимо о будућности - не о нашој деци, него о генерацијама које ће у неком моменту причати о нама и ко је какав искорак направио на овим просторима", изјавила је Михајловићева.

Михајловићева је истакла да и реторику према свим суседним земљама треба усмерити ка будућности, а не враћати се у прошлост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи