ЦЕАС: Дијалог о Косову је Србији одавно потребан

Центар за евроатлантске студије је у "начелу" поздравио позив председника Александра Вучића на дијалог о Косову и Метохији, али га види пре свега као прилику да у њега уђу "Србија коју симболише Вучић, с једне стране и они који су свих ових година дијалог и са Косовом и о Косову водили, с друге стране".

То су по мишљењу ЦЕАС-а организације цивилног друштва која се бави питањима људских права, транзиционе правде и спољне и безбедносне политике Србије, те "угледни новинари и коментатори, поједини политичари социо-либералне оријентације", који су, како се констатује у саопштењу ове организације, "свих ових година оптуживани да су издајници Косова и криминализовани од већине других актера јавног живота".

ЦЕАС истовремено замера председнику Вучићу да је упутио позив за дијалог без помињања "огроманог броја цивилних жртава" да је навођењем "нетачности о правној утемељености самопроглашења косовске независности", те " делигитимисањем свих опонената његовим политикама", унапред амнестирао Милошевићев режим" за оно што се догодило и што се догађа са Косовом, али сматра да се без обзира на то "о Косову наравно мора причати, и то што пре". 

Како се наводи, разлог за то је "што Србија мора да усваја нова стратешка документа из области безбедности и одбране и мења Устав, ако жели да настави са консолидацијом демократије".

"Историјски би било неодговорно губити још једну деценију усвајајући важна акта која би била у несагласју са реалношћу, пресудама релевантних судова и геополитичким трендовима Запада чији Србија, сматрамо у интересу свих њених грађана, треба да постане део", наводе се у саопштењу ЦЕАС-а.

Ово су разлози због којих ће Центар наставити да даје свој допринос дијалогу о Косову, како се истиче, формално укључен или као и до сада кроз редовне активности. 

А у том дијалогу ће, како наводе, инсистирати на "уважавање познавања историјских околности", а то је да је "нови статус Косова пре свега детерминисан масовним убиствима косовских Албанаца цивила 98/99. године, од стране безбедносних снага тадашње СРЈ".

ЦЕАС напомиње да је дијалог немогуће водити без консензуса о стварном броју жртава рата на Косову и НАТО ваздушне кампање, као и без уважавања чињенице да је "Стални суд правде нашао да самопроглашење косовске независности није у сукобу са међународним правом".

Истиче се да је Србија пристала да њен однос према Косову веже и за њен процес европских интеграција, прихватајући преговарачки оквир.

Као најважније, ЦЕАС наводи да је Србија и Косово наставе са суђењима за ратне злочине пред домаћим судовима, а да их западна међународна заједница у томе мора подстицати и помоћи, без обзира колико далеко докази допру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи