Нацрт Извештаја ЕП против мешања билатералних размирица у процес приступања ЕУ

Нацрт извештаја о Србији који ће известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер сутра представити у Бриселу, у највећој мери одражава позитиван напредак који је Србија остварила на европском путу у протеклој години и истиче важност решавања билатералних размирица на начин који неће блокирати процес приступања ЕУ.

Нацрт извештаја,у који је Танјуг имао увид, а који је уједно и предлог текста Резолуције Европског парламента о Србији, указује на напредак који је земља постигла у области економских реформи, сарадње у региону и преговора о чластву у ЕУ.

Од Србије се тражи веће залагање у областима борбе против корупције, независног судства, заштите слободе медија и мањинских прва као и наставак нормализације односа са Косовом.

Овај редовни годишњи извештај, који ће Мекалистер сутра представити Одбору за споље послове Паралмента и који се усваја у облику Резолуције Европског парламента, подсећа да је Србија отворила шет преговарачких поглавља, од којих су поглавља 23 и 24, која се односе на владавину прва, ”кључна за приближавење ЕУ”.

Истовремено, у тексту се позива на отврање поглавља 26, које је било блокирано ставом Хрватске о положају хрватске националне мањине у Србији.

У нацрту извештаја посебно је наглашена важност решавања билатералних размерица на начин који не блокира приступни процес.

Када је реч о националним мањинама, известилац за Србију Дејвид Мекалистер у свом тексту не помиње појединачно стање нити једне националне мањине Србији, већ поздравља усвајање Акционог плана о основим правима националних мањина.

Србија се позива да обезбеди примену законодавства у областима образовања националних мањина, употреби језика, њиховој заступљености у јавној администрацији, као и приступ медијима и верским службама на језику мањина.

Посебно је истакнут пример Војводине, за коју се каже да је ”одржала висок степен заштите мањина и добру међуетничку ситуацију”. Наглашава се при том да аутономија Војводине не би требало да буде ослабљена.

У делу текста нацрта извештаја о Србији који се односи на владавину права, известилац европског парламента Мекалистер каже да је примећен напредак у области правосуђа, али и наглашава да ”независно судство још није осигурано у пракси”, као и да су квалитет, независност и доступност судства "у проблему" због неравномерне расподеле посла, оптерећења заосталим случајевима и недостатком бесплатне правне помоћи у земљи.

Истовремено се наглашава забринутост због недостатка напретка Србије у борби против корупције и позива на примену националне стратегије у овој области, као и усвајање закона о Агенцији за борбу против корупције.

У тексту се поздравља и напредак који је земља остварила у области борбе против организованог криминала, али и посебно наводе ”контроверзни догађаји у случају Савамале”, при чему се од власти у Србији тражи брзо решавање овог случаја.

Од српских власти тражи се и да обезбеде пуну политичку и административну помоћ у раду заштитника грађана.

Као област где напредак није остварен, известилац Европског парламнета наводи медијске слободе и слободу изражавања у Србији.

Понавља се захтев ЕУ да се истраже случајеви напада на новинаре и медије и да се обезбеди транспарентност власништава у медијском сектору.

Србија је у предлогу извештаја Европског парламента добила врло позитивну оцену када је реч о побољшању економске ситуације у земљи, начину решавања избегличке кризе, као и похвале за конструктивму сарадњу у региону и своју опредељеност добросуседским односима "како са земаљама у процесу проширења тако и са земљама чланицама ЕУ”.

Истовремено, поновљен је позив за наставак рада на нормализацији односа са Косовом, као и усклађивању спољне политике са политиком ЕУ, укључујучи и односе са Русијом.

Известилац за Србију у Европском паралменту Дејвид Мекалистер представиће овај текст први пут сутра пред Одбором за спољне послове ЕП.

Након усаглашавања текста кроз амандмане посланика извешатај о Србији требало би да буде усвојен као Резолуција Европског паралмента на пленарном заседању у марту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи