"Србија кључна за стабилност у региону"

Европска канцеларија за подршку азилу саопштила је да Србија заузима стратешко место у осигуравању регионалне стабилности. Истиче да је безбедност у региону стабилна, иако је, како наводи, дошло до видног погоршања односа званичног Београда са Хрватском и БиХ.

У саопштењу Европске комисије за подршку азилу наводи се да су односи Србије са Хрватском и БиХ погоршани од 2015. године.

Односи Београда са Приштином и Тираном "још су сложени", под оптерећењем прошлости, као и тежњи за даљом регионалном консолидацијом дуж етничко-политичких граница".

Европска канцеларија за подршку азилу (ЕАСО) је указала и на извештај Европске комисије у ком је подвучена конструктивна улога Србије у региону и њена посвећеност побољшању регионалних проблема и наслеђа.

Комисија је поздравила потписивање декларације између Србије и Хрватске у јуну 2016. године оценивши да је то позитиван помак.

Оцењено је да је "помак у нормализацији односа са Косовом ограничен, али да је добио замах са почетком радова на мосту у Митровици и слободом кретања у августу 2016. године".

"Безбедносне везе Србије са Бугарском, Мађарском, Македонијом, Црном Гором и Румунијом остају стабилне, и ако се изузму безбедносни изазови због нерегуларне миграције дуж Балканске руте, нема других великих изазова који би могли да допринесу тензијама у региону", саопштено је из ЕАСО.

Међу другим важним безбедносним изазовима, ЕАСО је навела регрутовање и мобилизацију наоружаних особа из већински муслиманских области у Србији, попут Санџака, као и Босни, Албанији и на Косову у Ирак и Сирију.

Један од изазова је и међусобна повезаност регионалних терористичких и криминалних мрежа, као и везе са међународним терористичким организацијама.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи