Скупштина о Комисији за хартије од вредности

Посланици републичког парламента расправљали су о Предлогу одлуке о избору председника и чланова Комисије за хартије од вредности. Опозиција критиковала досадашњи рад Комисије.

Скупштина je данашњи рад почела постављањем посланичких питања, a предлог одлуке поднео је Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

За председника Комисије за хартије од вредности предложен је Предраг Дедеић, а за чланове Жарко Милићевић, Владислав Станковић, Мирјана Ивошевић и Марко Јанковић.

Председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић као представник предлагача рекла је да ће први задатак комисије по њеном избору, као и посланика и чланова тог одбора бити расправа о новом закону о Комисији о хартијама од вредности.

Она је рекла да је Дедеић, који је предложен за председника Комисије, навео у свом плану да је потребно радити на заштити малих акционара. Tомићeва је навела да је 14. јула истекао мандат те комисије и да од тада теку радње за избор новог сазива.

Она је додала да није било прилике да се добије извештај о раду Комисије и да ће он бити достављен по завршетку године.

Посланици опозиције критиковали су током данашње расправе о избору председника и чланова Комисије за хартије од вредности, досадашњи рад тог тела као и предложене кандидате.

Посланик покрета Двери Бошко Обрадовић оценио је да су предложени кандидати, "кандидати власти".

"Ви сте пет година задржали исти састав у Комисији за хартије од вредности из периода предходне власти. Значи ви се слажете са политиком Демократске странке, ви се слажете са кадровима ДС-а", навео је Обрадовић.

Посланик Социјалдемократске странке (СДС) Марко Ђуришић упитао је током расправе како Србија може да пошаље поруку да је озбиљна држава ако Комисија за хартије од вредности не ради пет или шест месеци.

"Како ми то хоћемо да покажемо инвеститорима да смо озбиљна држава, да имамо озбиљне институције, ако не постоји комисија пет, шест месеци. Како ми мислимо да ту поруку пошаљемо ако овај предлог Комисије за хартије од вредности о финансијском плану за 2016., који је дошао 27. новембра прошле године, никада нисмо усвојили?", упитао је Ђуришић.

Он се осврнуо и на биографију Предрага Дедеића наводећи да кандидат за председника Комисије има академску каријеру, али не и петогодишње искуство у раду са хартијама од вредности у земљи или иностранству, што је један од услова за обављање те функције.

Одговарајући на критике опозиционих посланика, представник предлагача Александра Томић казала је да су Предраг Дедеић, Жарко Милићевић, Владислав Станковић, Мирјана Ивошевић и Марко Јанковић кандидати СНС-а.

"Србољуб Антић, који је повукао своју кандидатуру је кандидат ДС-а, Зорица Крњевић Миковић је кандидат СПС-а а Душан Бајец, Социјалдемократске партије Србије. Ја знам доста других кандидата који су требали да поднесу кандидатуру, али посланички клубови нису хтели да их кандидују", навела је Томићева.

Верољуб Арсић из СНС-а рекао је да није тачно да неки чланови Комисије за хартије од вредности нису промењени и додао да кредити у страним валутама немају никакве везе са тржиштем хартија од вредности.

"Најлакше је да изађете и кажете - Александар Вучић не ваља, СНС не ваља, па бар имајте аргументе. Ово нису аргументи. Ово је гомила незнања, непознавања", навео је Арсић.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић критиковао је кандидате, рекавши да су неки од њих студирали десет година и да немају довољно искуства.

"Јанковић има искуства, радио је у брокерским друштвима и ми смо га подржали на одбору, али смо касније сазнали да је изгледа његов отац у Управном одбору Агенцији за осигурање депозита. Улазимо у мрежу непотизма коју не можемо да подржимо", рекао је Радуловић.

Скупштина Србије наставиће рад у петак у 11 часова расправом о амандманима на четири законска предлога, Предлог закона о спречавању насиља у породици, измене и допуне Кривничог законика, Предлог закона о организацији и надлежности државних органа у зубијању организованог криминала, тероризма и корупције, измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

На предлоге и измене поменутих закона поднето је 307 амандмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи