Вучић присуствовао представљању пројекта метроа

Председник Владе Србије Александар Вучић присуствовао је представљању пројекта метроа у Београду, који је израдио Град Београд. Представљен је стратешки план интегрисаног система саобраћаја у српској престоници, који садржи и предлоге линија метроа. Никада нисмо били ближи изградњи метроа, поручио градоначелник Синиша Мали.

Презентацији у згради Владе Србије присуствовали су, поред премијера Александра Вучића, градоначелник Београда Синиша Мали, представници француских грађевинских компанија "Алстом" и "Егис" и амбасадорка Француске Кристин Моро.

Представљен је стратешки план интегрисаног система саобраћаја у српској престоници, који садржи и предлоге линија метроа.

Овај план саобраћаја града обухвата детаљну анализу кретања становништва и пројекцију раста популације у Београду у наредним годинама, као и основне елементе интегрисаног транспортног модела, на основу кога ће бити настављена даља српско-француска сарадња.

Премијер Вучић истакао је да је један од стратешки важних пројеката управо изградња метроа у Београду и да ће то значајно допринети квалитету живота његових грађана, саопштено је из Владе Србије.

Током представљања пројекта, градоначелник Синиша Мали истакао је да "никада нисмо били ближе изградњи метроа".

"Физибилити студија, документи и сва припрема трају око две и по године, након чега може да се почне са изградњом. Француска делегација боравиће данас и сутра у Београду, анализираће целу трасу и неопходне елементе да бисмо дали понуду у вези с финансирањем и начином рада, након тога ћемо се поново састати и надамо се у наредних неколико месеци завршити посао", рекао је Синиша Мали.

Истакао је да ће сви градски пројекти бити крунисани почетком изградње метроа.

"Град Београд је у року који је дефинисан, а то је крај ове године, урадио смарт план, односно саобраћајни мастер план. Радимо на интегрисаном решењу новог јавног превоза у Београду, а део тог решења је и метро. Очекујем да ћемо у наредних неколико месеци радити заједно на визибилити студији и да ћемо врло брзо пред грађане Београда и Србије изаћи са конкретним планом изградње метроа", рекао је Мали.

Подсетио је да је раније потписан меморандум између Владе Републике Србије и Француске о заједничком улагању, то јест финансирању изградње метроа у Београду.

"Ми смо урадили веома озбиљну студију у смислу бројања путника и саобраћаја и пројекције потреба саобраћајних потреба на територији града", истакао је градоначелник.

Говорећи о функционисању "БГ воза", Мали је најавио проширење постојећих линија.

"Урадили смо веома озбиљну студију која се односи на проширење мреже "Бг воза", који тренутно саобраћа на потезу од Батајнице до Вуковог споменика. Крајем године, након реконструкције Панчевачког моста, креће и део до Овче, а потом и доњи крак ка Реснику. То је превозно средство које користи око 35.000 грађана дневно и ми ћемо искористити те предности јер он већ ради на постојећој инфраструктури", навео је Мали.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи