Председнички кандидати – лицитација именима, мало конкретних решења

Ново име у трци за председника Бошко Обрадовић понудио се да буде заједнички кандидат опозиције. Истовремено, у власти се разматра повлачење већ најављених кандидатура. Колике су шансе Бошка Обрадовића и зашто се толико лицитира именом будућег председника Србије?

Зато што, каже, има добре идеје, нема афере и до сада није био на власти: Бошко Обрадовић се нуди да буде заједнички кандидат. И то је предложио осталим опозиционим странкама.

"Ја сам их питао само једно једино питање: Ко је бољи кандидат? Чекам њихов одговор", каже Бошко Обрадовић.

Одговор појединих опозиционих сабораца стиже брзо.

"Ми са Бошком Обрадовићем и његовим покретом не делимо исте вредности, сматрамо да је Србији потребан председник који ће заступати европске вредности", каже Александра Јерков из ДС-а.

"То није могуће и не долази у обзир. Ми пред Александра Вучића и СНС и овај режим можемо да изађемо договором о заједничким вредностима и заједничкој политици", каже Константин Самофалов из СДС-а.

И зато Бошко Обрадовић, уз Војислава Шешеља, сада остаје можда самостални, али сигурно опозициони кандидат.

"Ја сам у овом тренутку само кандидат кога је кандидовао Главни одбор Двери, а ДСС тек треба да се одреди према тој чињеници", каже Обрадовић.

Ни у власти ствари нису јасније. Расим Љајић међу првима је најавио кандидатуру уз образложење да жели да одмери снагу. Сада поручује да би било некоректно да на њој инсистира без консултације са коалиционим партнерима.

"Нисам ја никакав став променио, и први пут кад сам најавио могућност поновио сам исту реченицу: да ћу разговарати са коалиционим партнерима", каже Расим Љајић из СДПС-а.

Не одговара на питање хоће ли се ипак тркати са кандидатом напредњака.

Љајић напомиње да све зависи од тога ко ће бити тај кандидат.

Велика лицитација именима, мало конкретних решења. Логично, јер су председнички избори у мају 2017. године а кандидатуре незваничне јер победа није једини циљ, каже професор Славиша Орловић.

""С једне стране да очувају позицију своје странке, а с друге стране да заузму стартне позиције да би постигли преговоре унутар групације на чију подршку рачунају. Ово су само лакмус папири јавности и пробни балони који се пуштају и који имају више унутрашњополитичке сврхе", рекао је Орловић.

"Видећемо." У ту реч могу стати две најављене кандидатуре. Томислава Николића и Ивице Дачића. Први не види разлог да се поново не кандидује, други ће ослушнути и коалиционе партнере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи