Вучић: Желимо најбоље могуће односе са Казахстаном

Премијер Србије Александар Вучић се у Астани састао са казахстанским колегом Бакитџаном Абдировичем Сагинтајевим. Заједнички су оценили да постоји обострана жеља за даљим развојем и продубљивањем односа. Премијери су разговарали и о извозу "фијата" на евроазијско тржиште. Вучић се састао и са председником Казахстана, код кога је примљен уз највише државничке почасти.

Александар Вучић је, на почетку састанка у проширеном саставу, истакао да Србија изузетно цени став Казахстана, њеног председника Нурсултана Назарбајева о непризнавању сецесије Косова и Метохије, поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, и подршку коју нам је Казахстан пружио у очувању културне баштине при Унеску.

То, према његовим речима, показује искрен, висок степен односа Казахстана према Србији.

"Ви као Казахстан у Србији имате искреног пријатеља, што сам сигуран да можете да осетите. Не постоји та ствар у међународним односима због које би Србија била на супротној страни од Казахстана", подвукао је Вучић на састанку којем су присуствовали министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Вучић је на конференцији за штампу истакао да Србија дугује велику захвалност председнику Казахстана Нурсултану Назарбајеву за изванредну посету Србији, те да је то политичка платформа на којој желимо да развијамо наше односе.

"Желимо да имамо најбоље могуће односе са Казахстаном", подвукао је Вучић, додајући да желимо да развијамо односе између две владе, пословних људи и два народа.

"Зато смо спремни да сем развоја економских односа утичемо у великој мери на приближавање култура, народа, спортиста, а отварање улице Николе Тесле у Астани и казахстанске улице у Београду најбоље говори о томе", рекао је Вучић.

Разговори о "Фијату" 

Вучић је са казахстанским колегом разговарао и о извозу "Фијата" на евроазијско тржиште, о чему би Сагинтајев већ сутра у Москви требало да разговара с руским премијером Дмитријем Медведевим.

Изразио је захвалност свом колеги за спремност да о томе већ сутра разговара са руским премијером и нагласио да је Србија спремна на сарадњу у области пољопривреде, и то не само у вези са садним материјалом већ и око стварања заједничких предузећа у прерађивачкој индустрији.

Председник Владе Србије каже да ће Србија веома озбиљно представити потенцијале на изложби "Експо", која ће следеће године бити одржана у Астани.

"Разговарали смо и са одушевљењем прихватили учешће на 'Експо 2017', а до тада верујем да ћемо имати директне летове", додао је Вучић.

Казахстански премијер је пренео да је разговарано о широком спектру питања око билатералне сарадње и да Казахстан, после посете председника Назарбајева Србији, ради на изради детаљног плана активности за сарадњу са Србијом.

Захвалио се српској страни на подршци свим иницијативама казахстанске владе и народа, кандидатури Казахстана за несталну чланицу Савета безбедности УН за 2017/18. годину, те и на томе што је Србија прихватила учешће на "Експо 2017".

"То су све конкретни кораци које смо спремни да даље остваримо у смислу развоја наше билатералне сарадње. Говорили смо и о одређеним областима трговинско-економске сарадње, које би требало да постану покретач даље заједничке будућности", поручио је премијер Казахстана.

Додао је да је посебно било речи и о могућностима учешћа у индустријско-иновационој сфери Србије у Казахстану, инфраструктурним пројектима као приоритетне области, а као приоритетне области су означене пољопривреда, грађевинарство, сарадња малог и средњег бизниса.

"Створени су сви услови, постоји безвизни режим, бесцаринска трговина, и мислим да ће данашњи Бизнис форум дати резултате. После њега ће бити потписани бројни уговори који ће ићи у правцу развоја трговинских односа две земље", нагласио је премијер Казахстана.

Позив српским компанијама за сарадњу

Бакитџан Абдирович Сагинтајев је позвао српске грађевинске компаније да са казахстанскима учествују на изградњи инфраструктурних пројеката, које ова земља има са Кином на такозваном "Путу свиле".

Сагинтајев је додао да постоје и велике могућности за српске компаније које се баве пољопривредном производњом, да са компанијама из Казахстана извозе прехрамбене производе на трећа тржишта.

Вучић је нагласио да су политички односи двеју земаља веома динамични, истакавши да то представља основ за јачање економске сарадње и сарадње у другим областима.

Премијер је са председником Владе Казахстана разговарао о сарадњи двеју земаља у области пољопривреде, грађевинарства, туризма и културе, и о отварању амбасаде Казахстана у Србији, што би допринело јачању односа двеју земаља.

Премијер Вучић је присуствовао потписивању билатералних докумената – Мапе пута за унапређење сарадње између Србије и Казахстана за период 2017. и 2018. године, који су потписали министар привреде Горан Кнежевић и министар националне економије Куандик Бишимбајев, и Протокола о намерама између Града Београда и Града Астане, који су потписали градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелник Астане Асет Исекесхев.

Градоначелник Београда Синиша Мали и први човек Астане Асет Исекешев потписали су Протокол о намерама о даљем развоју међународних и међурегионалних економских веза, чиме су потврдили да ће развијати трговинско-економску, научно-техничку и друштвено-културну сарадњу.

Вучића је у Астани примио и председник Казахстана Нурсултан Назарбајев. Састанак је трајао дуже него што је било предвиђено, а разговарано је о бројним темама које могу допринети даљем поспешивању сарадње двеју земаља.

Премијер Србије је у седишту председника Казахстана примљен уз највише државничке почасти. Њега је на улазу у председништво дочекао гардијски официр.

Вучић се, такође, састао и са председником Доњег дома парламента Нурланом Зајрулајевицем Нигматулином.

На бизнис форуму Србија-Казахстан у Астани остварени су први контакти између компанија две земље. Вучић је оценио на форуму да пријатељство два народа мора да прати интензивнија сарадња у свим областима, посебно у економији.

Премијер Вучић је одржао и предавање студентима на Универзитету Назарбајев у Астани и позвао казахстанске студенте да дођу у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи