Скупштина Суве Реке против повратка Срба у Мушутиште

Одборници Скупштине Општине Сува Река успротивили су се повратку Срба у оближње село Мушутиште док не буде разјашњена судбина несталих Албанаца и док не добију извињење власти Србије.

Декларацију против повратка Срба у Мушутиште, албански одборници у Сувој Реци усвојили су јуче.

Иницијатор декларације и одборник Демократске партије Косова Аљуш Шаља изјавио је да је овај став усаглашен са свим одборницима скупштине у Сувој Реци и да ће бити представљен и министарству за повратак и заједнице у косовској влади.

"Циљ је да се анимирају и покрену правосудне институције за решавање злочина, да се расветли судбина несталих и да нам се Србија извини", рекао је Шаља, преносе електронски медији у Приштини.

Министарство за повратак, представници расељених Срба и руководство Општине Сува Река раније су договорили повратак десетак српских породица у Мушутиште.

Међутим, Албанци су летос, мимо тог договора, организовали демонстрације и спречили групу расељених Срба да обиђе темеље порушене српске православне цркве у том селу, истичући да се противе ниховом повратку.

Јевтић: Кршење људских права

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и градоначелник Суве Реке Сали Асланај изразили су незадовљство због противљења општинских одборника повратку првих српских прородица у селу Мушутиште, истичући да се тиме крше основна људска права.

"Ми смо процес повратка у Мушутиште започели на један транспарентан начин разговарајући са свим релевантним представницима институција и заједница о повратку првих 10 породица и за тако нешто смо имали потпуну сагласност свих, уз пуно поштовање закона и свих важећих процедура", рекао је Јевтић, саопштило је ресорно Министарство.

Он је додао да је усвојена декларација СО Сува Река у првом реду противна Уставу Косова, и крши основна људска права.

"Очекујем да се у складу са тим изјасне надлежне институције, али и премијер и председник Косова. У разговору са градоначелником Суве Реке истакао сам потребу да и локална извршна власт одлучније уз помоћ других инситуција обезбеди услове за повратак. На крају, овде се ради о иницијативи групе људи која је узурпирала земљиште чији су власници Срби, а на овај начин одборници СО Сува Река подржали су управо узурпаторе", рекао је Јевтић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи