Скот: Србија може да има добре односе и са Западом и са Русијом

Амбасадор САД Кајл Скот изјавио је да су односи Србије и САД веома позитивни и у успону, а да Србија може да има добре односе и са Западом и са Русијом.

"Неки хоће да поставе то питање. То је фалш избор, Србија може да има исте, добре односе и са Русијом и са Западом", рекао је Кајл Скот гостујући на телевизији Н1.

Амерички амбасадор у Београду је навео да је тако било и до сада и да тако може бити и у будућности.

"Очигледно да Србија има дугу историју са Русијом и немамо ништа против тога", нагласио је Скот и навео и да САД хоће да развијају односе са Русијом.

Амерички амбасадор је оценио да су односи Србије и САД веома позитивни и у успону.

Скот је рекао да су инвестиције у Србију од 1999. године четири милијарде долара, да смо партнери у борби против тероризма и организованог криминала и да учествујемо заједно у мировним мисијама широм света.

"Видим целу групу добрих односа између наших земаља", истакао је амбасадор САД.

Напоменуо је да проблем убиства браће Битићи јесте терет за односе две земље, као и то што нема одговорних за паљење америчке амбасаде када су били протести због једнострано проглашене независности Косова.

"Док немамо те резултате и одговоре, нећемо бити задовољни", рекао је Скот.

На питања у вези са цивилним сектором, амерички амбасадор је рекао да није његов нити посао, нити му омогућава положај да се меша у унутрашњу политику неке земље.

Мој посао је прво да развијам добре односе са Србијом, друго да за моју земљу тумачим догађаје у Србији и, као треће, да изразим вредности моје земље, демократију, демократски развој и интеграцију региона у ЕУ, навео је амбасадор.

"Истина је да смо дали подршку цивилном сектору и сматрамо да је јак цивилни сектор ослонац јаке демократије", рекао је Скот.

На питање о раду страних служби и да ли има америчких на овим просторима, Скот је навео да је позната ствар да САД и њена влада не одговарају на питања која се тичу њених служби.

Када је у питању Савамала, амерички амбасадор је рекао да, уколико је ненамерно рекао нешто што би представљало мешање у унутрашње ствари земље, то му свакако није била намера.

"Ту сам да представим наше вредности", рекао је Скот и објаснио да би, да се у његовом суседству десило да је неко дошао да сруши зграду, позвао полицију, а да би, уколико нико не би дошао, био веома разочаран.

"Владавина права је основ једне јаке демократије и то да се грађани осећају да су једнаки пред законом", навео је амерички амбасадор.

Додао је да у САД верују у слободу говора и да свако има право да изнесе своје незадовољство политиком владе.

"Исто тако је и министар Стефановић говорио о протестима у САД и то је истина и мислим да је то здраво за наш систем", рекао је Скот.

Указао је да није чуо гласове из институција ЕУ да Србија мора да усклади своју спољну политику са ЕУ, али да јесте од парламентараца.

Скот је навео да, колико разуме систем ЕУ, постоје поглавља, а једно од њих је и оно које говори о заједничкој спољној политици, али и додао да, ако добро разуме, то важи само за земље чланице ЕУ.

Према његовим речима, пријатељство са Русијом је у реду, али и да некада треба рећи пријатељу "чекај, бре, то је превише".

Што се тиче хуманитарне помоћи која је упућена са аеродрома у Нишу за Сирију, Скот је истакао да нико нема ништа против хуманитарне помоћи, али да је "чудан избор превозника".

Када је НАТО у питању, амбасадор САД је навео да Алијанса није "неки дечко који стално тражи девојку" и да НАТО никога не присиљава да буде његов члан.

Србија је већ изразила своје мишљење и то је добро и она може бити добар партнер, као што и јесте у мировним операцијама, нагласио је Скот.

"САД немају ништа против војне сарадње Србије са Русијом"

Према његовим речима, САД немају ништа против војне сарадње Србије са Русијом, наводећи да је било доста војних вежби Србије и Русије.

"Немамо ништа против и те вежбе су јавне", додао је амбасадор.

"Или Русија или НАТО – видим то као криви избор, тај избор не постоји", закључио је Скот.

Говорећи о дијалогу у Бриселу, Скот је оценио да процес иде веома споро.

Како је рекао, постоје договори који треба да се испуне и "сада су преговори како да се испуни већ договорено, али темпо није брз и то је проблем".

Напоменуо је да је то питање за ЕУ, јер они воде тај процес, наводећи да Србија треба да обрати пажњу на оно што она није урадила, како у Бриселу не би било изговора да нешто није урадила.

"Ни Косово није испунило оно што је договорено, али је за Србију боље да обрати пажњу на оно што је она обећала и да уради све што може у вези са тим", напоменуо је амерички амбасадор.

Тада неће бити изговора у Бриселу ако Србија уради све што треба, рекао је Скот.

"САД нису део тих разговора, али радимо са партнерима, са ЕУ и Србијом и Косовом, да иду напред, да направимо мост", каже Скот и додаје да је то на крају крајевa "питање Косова и Србије".

Навео је да су САД подржавале закон и оснивање суда за злочине ОВК.

"То је важно за помирење и односе у овом региону, да сви погледају уназад и признају кад су нешто погрешно урадили", рекао је Скот и нагласио да не могу ратни злочинци шетати улицом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи