Ђурић: "Трепча" може да рачуна на подршку Владе Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да радници "Трепче" могу да рачунају на сваки вид подршке Владе Србије а да косовски закон о "Трепчи" не производи никаква правна дејства јер је поништен одлуком Владе Србије.

Toком посете рударима "Трепче" у Лепосавићу Марко Ђурић је пренео поруку да комбинат "Трепча" може да рачуна на подршку Владе Србије, не само политичку већ и на правну и финансијску подршку.

"Наша је обавеза, коју ћемо испунити, омогућићемо 'Трепчи' да настави да функционише. И то је најважнија порука - 'Трепча' може да рачуна на Србију, на Владу Србије, политички правно, економски и на сваки други начин ако буде требало", истакао је Ђурић.

Коментаришући одлуку косовског уставног суда који се огласио поводом закона о "Трепчи", Ђурић је рекао да косовско правосуђе фасцинира, јер се прво на порталима појави судска одлука па је тек онда објављује суд.

"За нас таква одлука не производи никаква правна дејства, она је уосталом као и читав тај накарадни закон поништена одлуком Владе Србије и за нас је најважније што ће се овде производња наставити, што ће се живот наставити, што ће Влада Србије и у 2017. години, без обзира на дешавања, обезбедити егзистенцију 'Трепче' и функционисање овог система као и подршку овим људима", рекао је Ђурић.

У Флотацији у Лепосавићу ради се у више смена. Издвајање концентрата цинка и олова из руде обавља се у више фаза.

"Ту се одваја цинк од олова тера се у узгушивач, из њега иде право у филтер, из филтера право у бункер у сув концентрат, концентрат цинка", каже радник Јаблан Арсенијевић.

"Једина фирма која ради овде у општини Лепосавић је 'Трепча', и 70 одсто људи сигурно живи од ове Трепче, ако би нам неко узео ово боље да нас терају одавде, да не живимо овде", каже Славиша Александровић, такође радник "Трепче".

Политичка подршка "Трепчи", објаснио је Ђурић, подразумева све оно што ће бити урађено како би се изборили да комбинат "Трепча" остане у рукама овог народа на овим просторима.

"Када је реч о економским мерама то значи да ће Влада Србије за наредну годину својим буџетом предвидети мере подршке и да ћемо предвидети и реализацију пројекта који је и премијер Александар Вучић најавио приликом посете 'Трепчи' - изградња нове фабрике батерија - ми ћемо то без обзира на тешке околности наставити да реализујемо као пројекат са циљем да отворимо још радних места за све оне који овде живе", рекао је Ђурић.

Правне мере се односе, рекао је Ђурић, на подршку акционарима и свима другима који штите своје интересе пред домаћим и међународним институцијама.

"Србија стоји уз 'Трепчу', Србија стоји уз раднике 'Трепче' и Србија стоји уз свој народ на овом подручју. И нећемо никоме дозволити да оно што припада грађанима, овом народу који је то стварао и направио кичму економије на северу Косова, престане са радом", рекао је Ђурић.

Они који данас ударају на "Трепчу" и њену стабилност угрожавају или покушавају да угрозе егзистенцију читавог српског народа на овом делу КиМ, упозорио је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је подсетио да је од 1999. године без посла, само због етничке припадности у јавном сектору, односно друштвеним и државним предузећима на КиМ, остављено преко 50.000 Срба, што је за те људе значило и приморавање на егзодус. 

Директор "Трепче" Север Јован Димкић рекао је да је примарни циљ очување економске стабилности.

"Бележимо планиране производне резултате, имамо стабилну ситуацију у компанији и само спољни фактор као што је то доношење Закона о 'Трепчи' може да поремети стабилну атмосферу. Покушавамо да лопту са политичког терена вратимо на економски и отворимо разговоре са надлежнима како би пронашли решења око будућег функционисања 'Трепче'", рекао је Димкић.

Димкић је поновио да је Закон о "Трепчи" штетан и непримењив у пракси јер би, како је оценио, довео до урушавања производних активности у "Трепчи Север".

Ђурић је након обиласка "Трепчине" флотације у Лепосавићу разговарао са радницима, синдикатом и менаџментом "Трепче".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи