Би-Би-Си: Косовски Албанци опседнути Клинтоновима

Косовски Албанци су опседнути Билом и Хилари Клинтон, о чему сведочи давање имена улица по њима и подизање споменика у част бившег председника и кандидата за новог председника Сједињених Америчких Држава.

Власти у Приштини су бившем председнику САД Билу Клинтону посветиле улицу, али и споменик у природној величини, који је лично Клинтон открио приликом приватне посете том граду 2009. године, наводи Би-Би-Си.

Недалеко од тог споменика, отворен је бутик женске гардеробе који се зове "Хилари", а како су за Би-Би-Си рекли власници, веома цене Клинтонове, јер је захваљујући њима "свет сазнао за њихове проблеме".

Бивши званичник у Приштини Андреа Капусела каже да је Клинтон заслужан не само за бомбардовање Србије 1999. године, којом је желео да спречи "репресију над Албанцима на Косову", већ је то била прилика да се успостави одређени принцип.

"Западне владе, а посебно Вашингтон, видели су Косово као прилику да успоставе принцип по којем ће, сваки пут кад тврде да постоји права хуманитарна криза, моћи војно да интервенишу, без обзира на ауторизацију Савета безбедности", рекао је Капусела.

Он је додао и да су бројни званичници САД који имају везе са бомбардовањем желели да своју везу са Косовом продубе и на пословном нивоу, казао је Капусела и као пример навео бившу секретарку САД Мадлен Олбрајт, која се умешала у приватизацију државних теле-компанија.

"Бивши врховни заповедник НАТО-а Весли Кларк председава канадској енергетској фирми 'Енвидит', коју је у августу косовска влада предложила за експлоатацију угља, а уговором им је омогућено да ископавају трећину земље", рекао је Капусела.

Он као пример наводи и бившег амбасадора САД Кристофера Дела, који је лобирао за потписивање уговора о изградњи "Патриотског ауто-пута" до Албаније, коју би саградио амерички "Бeхтел".

"САД имају огроман утицај на Косово, али немају интерес да га искористе за дугорочни развој. Трагедија је у томе што је Европи у интересу развој Косова, али је врло тешко погурати тај интерес", закључује Капусела.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи