Ђурић: Низак степен повратка, Приштина одговорна

Степен одрживог повратка интерно расељених на Косово и Метохију је најнижи међу постконфликтним подручјима у свету – износи свега 1,9 одсто. За то су превасходно одговорни привремени органи самоуправе у Приштини, који одбијају да створе услове за одрживи повратак, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је, на састанку са заменицом помоћника државног секретара САД за питања избеглица и миграција Ненси Изо Џексон, изразио жаљење зато што се питање повратка интерно расељених до сада није нашло на агенди бриселског дијалога Београда и Приштине.

Ђурић је саговорници предочио проблеме с којима се повратници суочавају у срединама јужно од Ибра, а посебно у метохијским селима, истичући да је реч о најугроженијој и најобесправљенијој популацији у савременој Европи.

"Поред безбедносних, највећи проблем интерно расељених је немогућност да уђу на сопствени посед, јер је око 40.000 стамбених јединица и даље узурпирано, а Приштина не ствара законске услове да се тај проблем реши на праведан начин", рекао је Ђурић, а саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Како је додао, многи повратници немају документа нити право гласа, па нису репрезентативни у привременим институцијама самоуправе, а суштински проблем је немогућност запошљавања, што повратак чини економски и социјално неодрживим.

Ђурић је саговорници представио и концепт повратничког насеља "Сунчана долина", који има потенцијал да делимично исправи неправду и на одржив начин реши проблеме оних који желе да се врате на КиМ.

Тај пројекат је, рекао је Ђурић, подржан и у оквиру Скопске иницијативе за одрживи повратак интерно расељених, и додао да би била драгоцена шира подршка међународних организација, чиме би се таквом концепту повратка пружио додатни кредибилитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи