Монтгомери: Србија на правом путу

Бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери уверен је да је Србија на правом путу у стремљењу ка економском расту и бољим односима са суседима, и нада се да ће тим путем и наставити, без обзира на провокације неких од суседа и на све опасније међународне прилике.

У интервјуу Танјугу, Монтгомери је такође оценио да за Србију "ходање по уском ужету" између САД и НАТО-а с једне стране, и Русије са друге стране, постаје и наставиће да буде - све теже.

Монтгомери сматра да је ово изузетно опасан период у односима између САД и НАТО с једне стране, и Русије с друге стране.

"Као "ветеран" хладног рата, сада се бојим да ова ситуација не постане чак још опаснија него што је била тада. Обе стране су у потпуности убеђене да је она друга предузела дугачку листу провокативних, агресивних акција против ње", каже он.

Како истиче, обе стране су једнако убеђене да је једини начин да се на ту агресију одговори - одговорити "на исти начин".

Монтгомери упозорава да опасност од колатералне штете по земље као што је Србија, која само жели добре односе са свим странама, расте готово свакодневно.

"Иако Србија није ту ништа крива, могла би да постане узрочни агенс у том сукобу. Учинак почињете да видите већ сада. Ходање по уском ужету између те две стране постаје и наставиће да буде све теже и теже", истиче он, уз напомену да је изјава премијера да ће Србија остати "недвосмислено војно неутрална" изузетно важна у том смислу.

Монтгомери каже да се, када помисли на наш регион, сети прве реченице из Толстојеве "Ане Карењине" - "све срећне породице личе једна на другу, а свака несрећна породица је несрећна на свој начин".

То би се, према његовим речима, укратко могло рећи за сваку појединачну земљу у региону.

"Иако те земље имају неке заједничке тачке, као што је прека потреба за снажним, чврстим економским растом као темељом истинске стабилности, свака земља се развила на сопствен, јединствен начин и при том је створила сопствени јединствен низ изазова и потешкоћа. А резултат је веома висок степен небезбедности и нестабилности у овом региону", истакао је бивши амбасадор САД у Београду.

Снажна подршка потребна региону 

Он оцењује да је нашем региону потребна снажна међународна подршка, како би му се помогло да савлада све своје изазове, али напомиње да, "искрено, уместо те подршке види да велики спољни играчи имају различите агенде и у многим случајевима чине ситуацију гором, а не бољом".

"Верујем да је Србија на правом путу у стремљењу ка економском расту и бољим односима са својим суседима. Свакако се надам да и наставља тим путем, без обзира на провокације неких од тих суседа и на све опаснију међународну ситуацију, која све више има сопствени неповољан утицај у региону", каже Монтгомери.

Он указује да су изазови са којима се ЕУ суочава огромни, при чему је немачка канцеларка Ангела Меркел једнострано дозволила да уђе талас имиграната који сада удара о све чланице ЕУ.

"Та акција и националистички страхови које је она пробудила довели су до Брегзита. Још се не зна какве ће све последице имати британски референдум", констатује Монтгомери, додајући да сада постоје страхови због монетарне кризе и потребе са сарадњом са Русијом.

Према његовим речима, због свега горепоменутог, продужио се временски период до наде у пуноправно чланство у ЕУ за земље као што је Србија.

"ЕУ попут брода за аутоматско пилотирање" 

Монтгомери са жаљењем констатује да ЕУ "попут огромног брода плови океаном уз аутоматско пилотирање и не одговара никоме ко покушава да са њом комуницира".

"На "командном мосту" нема никога, нема одговора, нити назнака да су примили захтеве за помоћ, подршку и разумевање. У међувремену, нижи чланови "посаде" овог брода и даље обављају рутинске задатке попут посаде на "Титанику" која размешта столице по палуби након што је брод ударио у ледени брег", описује он ситуацију у Унији.

Каже и да нема сумње да руски председник Владимир Путин мора бити горко разочаран и гневан због тога што се Црна Гора одједном претвара из "пријатеља Русије" у "чланицу НАТО-а".
Такође је, додаје, истина да се већина Срба који живе у Црној Гори деценијама снажно противе акцијама црногорске владе, укључујући раскид са Милошевићем, одлуку о независности и одлуку о придруживању НАТО-у.

"Међутим, још није објављено довољно детаља о том посебном случају, тако да је немогуће да просечни грађанин има јасну идеју о његовој веродостојности. То је прилично лоше и то је потенцијално крајње озбиљан развој догађаја - ако је то истина. И озбиљна клевета - ако то није истина", закључује бивши амбасадор САД у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи