Стране агенције и медији у региону о оружју пронађеном код Вучићеве куће

Светске агенције и медији у земљама региона пренели су да је српски премијер Александар Вучић пребачен на сигурну локацију, пошто је велика количина оружја пронађена у близини његове породичне куће.

Ројтерс наводи да је полиција евакуисала српског премијера и његову породицу на "сигурно место", пошто је пронађено оружје недалеко од његове куће након дојаве, наводећи речи министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Ројтерс и АП преносе да је Стефановић изјавио новинарима на лицу места да је у шуми у Јајинцима пронађено оружје, укључујући једну зољу, ручне гранате, муницију за пушку.

Наоружање је, како преноси Ројтерс министрове речи, пронађено на раскрсници где Вучићев аутомобил на путу за кућу мора да успори.

АП цитира Стефановића да је та локација "идеална" за покушај убиства и да страхује за Вучићеву безбедност.

Америчка агенција наводи да је министар полиције рекао и да ово није први пут да премијер буде потенцијална мета, али није елаборирао.

Стефановић је, наводи АП, додао да је "веома неуобичајено" да такво оружје буде откривено на месту где кола морају да успоре на путу ка и од Вучићеве куће, те да није реч о "наивном" инциденту.

АФП истиче да је српски министар рекао да је забрињавајуће што је оружје откривено само неколико десетина метара од скретања ка породичној кући Вучића.

Вучић је, наводи француска агенција, водио рачуна да одржи односе са Русијом, традиционалним партнером Србије док је, истовремено, изградио репутацију поузданог партнера на Западу, што укључује и ангажовање у дијалогу о нормализацији односа са Приштином.

Агенција подсећа на убиство српског демократског проевропског премијера Зорана Ђинђића 2003. године и наводи да су на проналазак велике количине оружја у близини породичне куће српског премијера реаговали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Вулин је тражио да безбедносне и обавештајне службе дају одговоре о томе ко је припремао убиство премијера, док је Дачић позвао државне органе "на посебан опрез, имајући у виду актуелну ескалацију притисака на нашу земљу", додаје АФП.

Медији у региону: Полиција и БИА се нису огласиле 

Полиција је близу породичне куће премијера Вучића пронашла арсенал оружја и да се он налази на безбедној локацији, наводи се у извештајима медија у региону.

Хрватска и федерална агенција истичу да се српска полиција и БИА нису огласиле никаквим информацијама тим поводом.

Медији наводе, позивајући се на извештавање српских медија да је оружје било у сандуцима у аутомобилу поред шеталишта према спомен-парку Јајинци, недалеко од породичне куће оца Александра Вучића у којој премијер често борави.

Хина прецизира, позивајући се на београдске медије, да су након пријаве једног грађанина полицајци нашли ручни бацач М-80 "зоља", четири ручне бомбе, 100 комада стрељива калибра 7,62 милиметара, те неколико метака за аутоматско оружје, преноси Хина.

Хрватска агенција, такође, истиче да је српски премијер одбио да коментарише догађај док не добије релевантне информације.

"Не могу давати никакве изјаве док не добијем информације од БИА и полиције. То је све што могу рећи у овом тренутку", изјавио је Вучић медијима.

Хрватска агенција наводи да се Министарство унутрашњих послова, нити БИА нису још званично огласили о информацијама које су ударне у београдским електронским медијима.

Агенција Фена, такође, преноси да се српска полиција поводом проналаска оружја још није огласила.

Босанска агенција преноси да је министар Стефановић изразио забринутост због проналажења оружја недалеко од породичне куће премијера, али да је рекао да се премијер налази на сигурној локацији.

Поред извештавања о проналаску арсенала оружја, хрватски Јутарњи лист преноси речи министра Стефановића да ће од безбедносних служби тражити да што пре изнесу све информације о пронађеном оружја, те да "ако то не могу, онда нека се повуку".

Загребачки лист тумачи ту изјаву као знак да би се на цео случај могло гледати у контексту унутрашњеполитичких потреба, јер је, наводи се, протеклих дана Србију потресала шпијунска афера с групом која је припремала активности против Црне Горе, а потом је у Београду био Николај Патрушев, који је, како се спекулише, са собом одвео три руска држављана оптужена за обавештајно деловање.

"Но, како је због политичких неслагања у Србији већ убијен један премијер, Зоран Ђинђић, сасвим је разумљива забринутост политичара блиских премијеру", наводи Јутарњи лист.

РТЦГ је такође известила да је у шуми у близини породичне куће српског премијера Александра Вучића полиција пронашла сандуке с оружјем.

И РТЦГ је пренео изјаву премијера Вучића, као и министра Стефановића да је премијер на безбедној локацији, као и његов позив да безбедносне службе изађу са информацијама поводом тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи