ЕУ и Еулекс: Косовски посланици треба да поштују судске одлуке

Поводом усвајања резолуције о "заштити вредности борбе Ослободилачке војске Косова" у косовској скупштини, Канцеларија Европске уније на Косову и Еулекс у заједничком саопштењу су навели да "чланови парламента треба да се уздрже од довођења у питање судских пресуда".

"У демократији, парламент је место политичке дебате о главним питањима од народног интереса. Ова дебата ипак мора увек да поштује одвајање правосудних, извршних и законодавних овлашћења, што је основа демократије", наводи се у саопштењу поводом јуче усвојене резолуције, преносе приштински медији.

Канцеларија ЕУ и Еулекс истичу да "придржавање принципа владавине права захтева безусловно поштовање судских одлука и раздвајање овлашћења".

У резолуцији коју је јуче усвојила косовска скупштина се наводи да се парламент обавезује да ће у периоду од шест месеци усвојити "закон о заштити вредности ОВК и њене ослободилачке борбе", јавио је РТК 2.

Резолуција је усвојена после дводневне дебате на ванредној седници скупштине, сазване после потврђених пресуда у случају "Дреница 2" у којем су бивши чланови "ОВК" осуђени на вишегодишње затворске казне.

Организација "Демократија плус", која надгледа рад косовске скупштине, упозорила је да одлука председништва скупштине да одржи ванредну седницу због недавних пресуда у случају "Дреница" представља директно мешање у правосуђе.

Апелациони суд у Приштини потврдио је у понедељак пресуду оптуженима за ратне злочине у том случају, а једино је Сулејману Селимију смањена казна.

Судско веће у Северној Митровици је маја 2015. осудило Селимија на осам година затвора, а Јахира и Зећира Дермакуа и Иснија Тачија на седам година, због окрутног поступања, мучења и понижавајућег и деградирајућег понашања над грађанима албанске националиности.

У оптужници у предмету "Дреница 2" је наведено постојање притворског центра ОВК у коме су злостављани цивили у августу и септембру 1998. године.

За кривично дело малтретирања затвореника на по три године затвора су осуђени Агим, Башким, Дритон и Сулејман Демај и Фадиљ и Неџдат Дермаку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи