Одбачен предлог Српске листе за закон о "Трепчи"

Косовски уставни суд одлучио је да одбаци захтев листе "Српска" за закон о Трепчи, преносе електронски медији у Приштини на албанском језику.

Портал Коха, позивајући се на изворе из Уставног суда, наводи да је пет судија одлучило да одбаци захтев, а само један је био за то да се одобри захтев листе "Српска".

Такође, преноси овај портал, одлука Уставног суда биће саопштена следеће недеље.

Средином овог месеца посланици Српске листе предали су косовском уставном суду захтев за оцену уставности закона о Трепчи, који је усвојен у косовској скупштини.

Шеф посланичке групе Српске листе Славко Симић је након предаје захтева рекао да су прекршене многе процедуре, а требало је да буду у складу са косовским уставом.

"Усвајањем закона о 'Трепчи' нису поштовани витални интереси српског народа, због чега је закон о Трепчи морао да буде разматран. Закон о Трепчи није разматрала ни комисија за заједнице, при чему је опет прекршен устав, а није ни пружена могућност да закон буде разматран кроз консултативно веће за заједнице, чиме је прекршен устав у члану 60", рекао је Симић новинарима испред седишта уставног суда.

Симић сматра да су прекршена права српског народа који живи на Косову, због чега је позвао на одговорност косовске институције, јер су прекршиле и члан 58 устава који се тиче мањинских заједница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи