Мустафа тражи консензус о демаркацији границе са Црном Гором

Косовски премијер Иса Мустафа најавио је покретање круга састанака са Српском листом и опозиционим странкама како би "разјаснио све недоумице" пре него што влада поново упути скупштини предлог закона о демаркацији границе са Црном Гором.

"Разговараћу са Алијансом за будућност Косова, Иницијативом за Косово и покретом Самоопредељење. Такође ћемо разговарати са Српском листом, пре него што кренемо напред, тако да можемо да размотримо све опције", рекао је Мустафа током боравка у Пећи.

Косовски премијер је демантовао да постоје услови Српске листе и других странака за ратификацију споразума о разграничењу са Црном Гором.

"Не постоје услови, ни из Српске листе, ни од других, ми ћемо покушати да решимо ово питање на основу чињеница и аргумената", навео је Мустафа.

Прошле недеље косовски премијер је из скупштинске процедуре повукао предлог о демаркацији границе са Црном Гором, због како је навео, недостатка две трећине гласова посланика.

Опозиционе странке су изразиле резерву према најави премијера Мустафе да размотри питање демаркације.

Представници Алијансе за будућност Косова (АБК), као и Иницијативе за Косово (Нисма), Мухарем Нитај и Биљал Шерифи, изјавили су да ће се њихове странке састати са Мустафом како би променили споразум о демаркацији. У супротном, навели су, све ће бити узалуд.

Да ли ће се одазвати позиву на разговор, одлучиће када виде садржај позива.

Демаркација границе са Црном Гором је услов за визну леиберализацију Косова са земљама ЕУ. Опозиција се противи владином предлогу, јер тврди да Косово њиме губи 8.000 хектара територије.

Из ЕУ је властима у Приштини синоћ поручено да поред демаркације, један од услова за визну либерализацију је и формирање Заједнице српских општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи