Брисел, први дан разговора на техничком нивоу

Тродневни разговори Београда и Приштине на техничком нивоу почели су у Бриселу. Београд и Приштина разговарају о примени споразума о слободи кретања. Сутра ће се пажња усмерити на споразум о формирању Заједнице српских општина, а потом на катастар и дипломе. Делегације предводе директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и министарка за дијалог у влади Приштине, Едита Тахири.

У Бриселу је нешто пре 20 сати завршен први дан разговора у оквиру нове рунде техничког дијалога Београда и Приштине. Основна тема данашњег састанка експертских група била имплементација договора о слободи кретања односно питање коришћења регистарских таблица за возила са територије Косова.

Овај споразум постигнут је још 2011 године, али 1. новембра истиче његова важност, а Београд и Приштина различито гледају на наставак.

Приштина захтева да се од сада користе уместо статусно неутралних таблица КС убудуће само регистарске таблице са ознаком РКС, док Београд сматра да статусно неутрална решења из првог споразума треба да буду продужена или да евентуална нова морају бити неутрална, и да су у супротном неприхватљива.

По завршетку првог, од три планирана дана разговора у Бриселу, учесници дијалога се нису обратили јавности са детаљима састанка. 

Сутра се очекује наставак разговора о кључној теми, Заједници српских општина, у светлу недавне одлуке о именовању нових чланова управљачког одбора који треба да изараде статут ЗСО.

Биће речи и о примени споразума о катастру, дипломама и мосту између северног и јужног дела Митровице.

Интензивни разговори Беорада и Приштине очекују се и наредне недеље. Требало би да се одржи нови састанак на нивоу премијера, а чека се и предстојећи годишњиизвештај ЕК и извештај о дијалогу који европска спољна политичка служба треба да достави земљама чланицама ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи