Ројтерс: Односи Србије и Хрватске на најнижем нивоу

Случај Чеде Чоловића, који је на затворску казну осуђен после споразума о признању кривичног дела, последњи је у низу "пребацивања лоптице" између Београда и Загреба, пише агенција Ројтерс.

Односи Београда и Загреба на најнижем су нивоу од окончања сукоба 1995. године, оцењује Ројтерс у тексту о случају Чоловића (57), који је због шпијунаже у корист Хрватске осуђен на три године затвора у Србији.

Ројтерс преноси и изјаву неименованог званичника српске владе да је Чоловић током испитивања признао да га је 1999. године регрутовала хрватска шпијунска агенција.

"Чоловић је рекао да је прикупљао информације о бившим југословенским војним официрима који су се борили у Хрватској 90-их година, а за то је добио имунутет од гоњења, као и да је за то био плаћен", рекао је тај званичник.

Британска агенција сматра да погоршање односа Србије и Хрватске прети да поремети планове Брисела да наведе земље настале распадом Југославије да крену даље путем европских интеграција, пошто Хрватска као чланица Уније може да блокира или успори напредак Србије ка чланству.

На хапшење Чоловића гледа се, констатује Ројтерс, као на одговор на потезе Хрватске, где се у недељу одржавају избори, да јавно рехабилитује контроверзне личности из прошлости, што је у Србији наишло на запрепрашћење.

Ројтерс подсећа да су међу тим потезима Хрватске рехабилитација Алојзија Степинца и подизање споменика Миру Барешићу, који је 1971. године у Стокхолму убио амбасадора Југославије у Шведској Владимира Роловића.

Оперативци БИА су у петак ухапсили Чоловића. Тужилаштво је саопштило да он има држављанство Србије и Хрватске, где је живео и радио до 1990. године.

После тога, место пребивалишта му је било у Србији.

Медији су писали да је Чоловић ухапшен у околини Београда док се спремао да побегне у Хрватску, пошто му је јављено да је откривен.

Родом је из села Тепљуха код Дрниша, а у Србију је дошао као избеглица у августу 1995. године за време операције "Олуја".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи