СДС: Држава мора да подстиче рађање а не да укида враћање ПДВ-а

Социјалдемократска странка критиковала је најаву министа за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина да ће од Нове године бити укинуто враћање пореза на ПДВ на опрему и храну за бебе и оценила да због депопулације у Србији политика подстицања рађања мора да буде национални приоритет од високог значаја.

"Задатак министра социјалне заштите у земљи, из које свакодневно на стотине младих људи одлази, а више од 150 градова и општина бележи негативан природни прираштај, није да укида постојеће мере подршке родитељству и рађању, већ да унапређује степен породичне заштите", наводи се у саопштењу СДС-а.

Министарство финансија Србије је јуче саопштило да ће због измене Закона о порезу на додату вредност од 1. јануара бити укинут повраћај ПДВ-а на опрему за бебе јер ће родитељски додатак бити увећан. Објашњено је да је предност таквог приступа што родитељи неће морати да пролазе кроз дуготрајну процедуру прикупљања фискалних рачуна, њихову верификацију и одобрење Пореске управе, већ ће им новац по основу родитељског додатка једнократно бити уплаћен на рачун.

СДС је, међутим, оценила да се укидањем повраћаја ПДВ-а директно завлачи рука у џеп "ионако осиромашених породица", што додатно отежава њихов положај у условима "нарастајуће беде и незапослености".

"Повраћајем ПДВ-а за најосновније потребе беба породица је могла да уштеди и до 16.000 динара, што је значајан износ за просечну српску породицу која је већ оптерећена низом поскупљења основних животних намирница и комуналних услуга, а од јесени је чека и нов талас поскупљења електричне енергије. Премијер се хвали великим економским успесима и громогласно најављује нове инвестиције, а у реалности најављују мере којима би буџет од пропасти требало да спашавају пелене и дечје кашице", наводи СДС.

Такође се подсећа да у Србији сваке године, због све мањег броја рођења деце, нестане град од 30.000 становника и да свака власт која у таквим околностима посегне за рестриктиним мерама према породици показује одсуство одговорности и немоћ сопствене политике.

"Посебно забрињава што се укидање једне од ретких подстицајних демографских мера оправдава бирократским разлозима, те је чиновничка оптерећеност обрадом података за повраћај новца родитељима заузела примат у односу на децу", наводи СДС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи