Дачић: Успех региона у евроинтеграцијама једва половичан

Министар спољних послова Ивица Дачић је на Бледском стратешком форуму рекао да, због економске и миграционе кризе, Брегзита и пораста претњи од тероризма, Европска унија може да изгуби привлачност, али да је ентузијазам за улазак у ЕУ и даље значајно висок.

Ивица Дачић је, на панелу "Западни Балкан: да ли је ЕУ и даље фактор привлачења?", поручио да за Србију чланство у ЕУ "остаје један од највиших спољнополитичких приоритета", али и изразио наду да ће чланице ЕУ упркос изазовима смоћи снагу да "сачувају све предности заједништва".

"Не сме се заборавити да је политика проширења једна од најуспешнијих политика у историји европског пројекта, којом је надахнута трансформација великог броја држава и проширен простор слободе и просперитета. У том смислу, приступање држава Западног Балкана додатно би оснажило европску идеју у тренуцима када се она, у самим чланицама, суочава са изазовима и сумњама који замагљују њен историјски значај", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да обећање дато државама региона Солунским документом 2003. године да ће постати пуноправне чланице ЕУ по испуњењу услова улива наду да ће Брисел препознати напоре за изградњу демократских друштава.

Указао је да су од Солунске агенде 2003. године само Словенија и Хрватска постале чланице, док су Србија и Црна Гора почеле приступне преговоре, а Македонија, иако је дуго година кандидат за чланство, још није, као ни Албанија, а БиХ има статус потенцијалног кандидата.

"Када се подвуче црта испод тих резултата, може се рећи да је успех једва половичан, али је потребно нагласити да је ентузијазам за чланство на страни држава кандидата и потенцијалних кандидата и даље значајно висок, а мора се и то рећи, значајно виши него на страни многих држава чланица према политици даљег проширења", рекао је Дачић.

Навео је да се "политика условљавања неретко спроводи без довољно политичког разумевања, чиме се у јавности држава кандидата ствара утисак неравноправног односа, а постављени услови изгледају као 'покретна мета'".

"Упркос свим овим околностима, Србија је наставила свој интеграциони процес, који у својој крајњој линији треба да омогући њено пуноправно чланство. С друге стране, нисмо идеалисти. Свесни смо да је ЕУ данас значајно другачија у политичком и економском смислу од оне ЕУ која је креирала Солунску агенду", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да се ЕУ, као породица народа који деле исте или сличне вредности, налази на раскрсници, али да треба поново дефинисати заједничке интересе који би "омогућили да се овај велики мировни пројекат, а он је то у својој суштини од самог почетка и био, настави и оснажи".

Дачић је рекао да су многе прокламоване европске вредности у последње време доведене у питање и у појединим чланицама Уније.

"Србија је протеклих година својом активном политиком у процесу помирења на Западном Балкану, спроводећи политичке, правне и економске реформе, јачањем владавине права и институција, залагањем за јачање добросуседске политике, својим односом и реакцијом на мигрантску кризу, недвосмислено показала да је у потпуности посвећена европским вредностима, које доживљава као цивилизацијска достигнућа којима треба стремити", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи