Јовановић: Дијалог о наступу опозиције, не само о кандидату

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да су председнички и евентуални градски избори у Београду 2017. године прилика да се започне дијалог о модалитетима заједничког наступа опозиције у будућности и да сарадња не сме да се сведе искључиво на проналажење заједничког председничког кандидата.

Чедомир Јовановић је оценио да дијалог мора бити искрен, користан за друштво и дугорочно одржив.

"Сваки наредни потез грађанске демократске опозиције мора бити усмерен на враћање смисла политици и лишен међусобних ратова и неспоразума који би само погодовали новим друштвеним поделама и додатној дезоријентисаности", поручио је Јовановић.

Он каже да очувања и афирмације темељних вредности демократије и европске перспективе, без којих Србија нема будућност, неће бити могуће уколико се не буде радило на стабилној грађанској опозицији способној да друштву понуди одговоре, а поготово уколико се таква опозициона сарадња уместо на прављење политичког програма, сведе искључиво на проналажење заједничког председничког кандидата.

"Данас је, више него икад, потребно у оквиру грађанске демократске сцене у Србији формулисати договор заснован на разумевању тренутне ситуације у земљи проузрокованој бројним политичким, економским, безбедносним и другим изазовима и проблемима од којих наше друштво у одсуству било каквог плана предуго бежи, уместо да им иде у сусрет", рекао је Јовновић, саопштила је ЛДП.

Јовановић подсећа да је ЛДП као приоритет свог политичког деловања дефинисала разговор са демократским и грађанским странкама у земљи у циљу најефикаснијег уједињења свих расположивих снага у друштву које желе модерну, грађанску и европску Србију.

"Његов резултат мора бити јасна политичка и програмска платформа која ће грађанима понудити доказ да опозиционо деловање у Србији није и не сме бити искључиво негативан став према ономе ко врши власт и глуматање, већ да мора бити прожето озбиљношћу, одговорношћу за земљу, али и спремношћу да се подржи оно што је добро и способношћу да се решавају проблеми", истакао је лидер ЛДП.

Он каже да није срећан због тога што такви разговори у прошлости, попут оних са Демократском странком 2012. и 2013. године, али и уочи претходних парламентарних избора, нису уродили плодом због неспремности да се превазиђу лични интереси и сујете којих је, како оцењује, препуна наша политичка сцена.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић позвао је раније данас опозицију да се уједини и на предстојећим председничким изборима предложи заједничког кандидата за председника Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи