Бозај: Излаз из кризе у консензусу народа у БиХ

Турски амбасадор у Србији Мехмет Кемал Бозај каже да излаз из тренутне кризе у региону лежи у консензусу међу конститутивним народима у БиХ, који имају способне лидере. Поручује да Турска верује да ће они доћи до решења.

Мехмет Кемал Бозај је Танјугу рекао да референдум у Републици Српској може да доведе до других догађаја, који могу изазвати нестабилност.

"У том смислу, ми (Турска) не подржавамо ниједну акцију која ће повећати напетости у региону. Верујемо да ће политички лидери БиХ пронаћи добро решење како би се уздржали од повећања било каквих тензија у региону", рекао је Бозај.

Поводом позива Савета за спровођење мира у БиХ властима у Републици Српској да одустану од референдума и одлуке РС да га одржи, Бозај је изразио уверење да ће лидери БиХ пронаћи решење за оба ентитета, односно и за Федерацију БиХ и за РС, и на миран начцин се изборити са кризом.

На питање какав је став Турске према одлуци РС да одржи референдум о Дану Републике Српске, Бозај је рекао да било каква одлука која нарушава територијални интегритет БиХ не би била добро прихаћена у региону.

"Тражимо да се о таквим стварима искрено расправља. Знамо да је умешаност Србије овде кључна ствар. Не можете имати мир и стабилност без доприноса и без српске акције", рекао је Бозај.

Коментаришући одлуку Србије да не пружи подршку одржавању референдума у РС, Бозај је оценио да су "српска влада и њени политички лидери веома способни и искусни", као и да знају колики је значај очувања мира.

Сматра да су поруке српског руководства другим лидерима веома конструктивне и истиче да верује да ће српски лидери пронаћи начин да се проблем реши инклузивним приступом.

"Знам да српско руководство узима у обзир и брине о свим погледима по питању референдума. Они, такође, прате и слушају добро друге погледе, и наставиће свој конструктиван пут који ће водити стабилности", рекао је Бозај додајући да ће од тога имати користи сви народи у БиХ.

Према његовим речима, Турска и Србија су део балканског региона и имају користи од стабилности у том подручју.

"Турска увек подржава све инцијативе, чији је циљ уздржавање од било каквих потеза који би имали за последицу угрожавање теритаријалног интегритета или територијалног јединства било које земље у региону, не само БиХ. Спремни смо да ту сарађујемо са Србијом и о тим темама разговарамо са суседним земљама", рекао је Бозај.

Истакао је да ће Турска поштовати све инситутуције БиХ, које су успостављене међународним договорима и изразио наду да ће се "ствари кретати" на основу међународних споразума, које су признале Србија, Турска и БиХ.

"Било какво одступање од тога или било шта што ће изазвати напетости услед таквог евентуалног одступања, неће бити продуктивно. Верујемо у то", рекао је Бозај.

Нагласио је да верује да је излаз из кризе у консензусу међу конститутивним народима у БиХ, који имају способне лидере, и истакао да Турска верује да ће се пронаћи решење јер је систем, подсетио је, успостављен тешким преговорима.

"Сада после 21 године, морамо да будемо креативни и нађемо нешто око чега ће постојати консензус свих конститутивних народа БиХ", закључио је Бозај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи