Брнабић: Учинити локалне самоуправе ефикаснијим

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је у Лесковцу да доношењем нових закона треба учинити да локалне самоуправе буду што ефикасније и да се брже развијају економски, оцењујући и да је доста урађено на рационализацији у државним и локалним службама и да је укупно за 16.000 смањен број запослених.

Она је говорећи о новом Закону о финансирању локалних самоуправа нагласила да је он уважио и захтеве ММФ-а и потребе локалних заједница.

"Ово неће бити финално решење за финансирање локалних самоуправа. Ту ће бити још неких додатних реформи. Ми морамо да нађемо начин да направимо буџете локалних самоуправа ефикаснијим, да извршење буде ефикасније. Важно је да покажемо да локалне самоуправе нису само локални моћници који ненаменски троше средства“, рекла је министарка.

Према подацима које је изнела у Србији је велики број градова и општина смањио број запослених, али постоје и оне јединице локалних самоуправа које ће морати да заврше рационализацију. Међутим, министарка Ана Брнабић очекује да може доћи до проблема због недостатка неких стручних кадрова у општинама и градовима.

"Проблем је да имате све више кадрова који одлазе у пензију. Због забране запошљавања ви немате ни приправнике који улазе на та радна места да преузму те послове. Тренутно није још то проблем али доћи ће неки тренутак када неће имати ко да преузме тај посао. Зато треба можда да пробамо да нађемо начин да уведемо приправнички стаж како би млади људи преузели неке послове и како би се одржао квалитет услуга“, сматра министарка.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подржао је нови Закон о финансирању локалних самоуправа и оценио да је договорена верзија много боља од ранијих предлога.

"Град Лесковац је у потпуности предложеним нацртом Закон о финансирању локалних самоуправа. Тачно је да ћемо бити ускраћени за 41 милион динара пореза на зараде али ви истовремено пружате велику прилику да из средстава које је Влада Србије определила за пројекте да аплицирамо и добијемо много већа средства“, оценио је Цветановић.

Према оцени министарке, имплементација Закона о општем управном поступку такође ће допринети да локалне самоуправе боље функционишу.

"Јако важна ствар имплементација Закон о општем управном поступку а рок је први јун следеће године. Важна ствар да би он могао да се примењује то је пренос матичних књига у електронски облик и то мора да се заврши до краја ове године, јер неће бити померања рока. У овом тренутку већ је завршено 90 одсто тог посла и моја похвала за све локалне самоуправе“, казала је Брнабић.

Током посете Лесковцу министарка је одржала и састанак са начелником Јабланичког управног округа и председницима општина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи