Дачић: Све проблеме решавати дијалогом

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је на неформалном министарском састанку ОЕБС-а у Потсдаму истакао став Србије да се сви проблеми морају решавати дијалогом и да се врати осећај међусобног поверења.

У изјави после састанка, Дачић је рекао да је став Србије да "сви проблеми морају да се решавају дијалогом, уз уважавање права свих држава чланица организације, али да многи проблеми, који су и раније били присутни, нису решени".

"Ми желимо да се врати осећај међусобног поверења, јер и у време када јер ОЕБС настајао, није било превише поверења у свету. Нема га ни данас", рекао је српски министар спољних послова.

"На састанку у Постдаму, на којем је присутно 40 министара и представница ЕУ Федерика Могерини, расправља се о актуелним конфликтима - не само оружаним сукобима међу државама, већ и о проблемима радикализма, естремизма, тероризма, проблемима миграција, питањима која се тичу наоружавања и о људским правима", рекао је Дачић.

Он је навео да је данашњи састанак "припрема за министарску конференцију која ће бити одржана у децембру у Хамбургу".

Министар је истакао да на скупу неће бити закључака, јер сваки министар који учествује износи свој став.

"Изнели смо своје ставове, између осталог и о томе како државе чланице виде будућност ове организације, да ли су и даље живи Хелсиншки принципи од пре 41 годину или је реч о сасвим новој ситуацији", рекао је Дачић.

"Изазови данашњице захтевају заједничке одговоре"

Током састанка Дачић је рекао да изазови данашњице попут тероризма, екстремизма, миграција и кршења људских права, захтевају заједничке одговоре, а не једностране мере, јер сарадња нема алтернативу.

"Безбедносни изазови постали су до те мере комплексни и мултидимензионални, да данас ниједна земља није у стању да их сама превазиђе, било да је реч о тероризму, екстремизму, миграцијама, кршењу људских права, дискриминацији и и климатским променама", истакао је Дачић.

Морамо створити могућности за инклузивне, отворене и искрене дијалоге о превазилажењу подела и решавању тешких тема од заједничког интереса, јер сви делимо одговорност за безбедну и просперитетну будућност, рекао је министар.

Дачић је закључио да "само заједнички одговор и заједнички усаглашена решења могу да обезбеде мир, сигурност и слободу у Европи".

Као начин за проналажења заједничког одговора на актуелне кризе, српски министар је изразио увереност да ОЕБС, "као регионални аранжман", и даље представља један од најадекватнијих форума за дијалог о релевантним безбедносним питањима.

Дачић сматра да Хелсиншки принципи "и даље представљају чврст темељ на којем треба градити мир и стабилност у Европи".

"Могли бисмо да дебатујемо о томе да ли данашње тензије, неповерење и несигурност у Европи, представљају мањи или већи изазов него у прошлости, али Хелсиншки принципи и даље представљају чврст темељ на којем треба градити мир и стабилност у Европи", оценио је Дачић.

Пред 40 министара спољних послова земаља чланица ОЕБС-а и високом представницом ЕУ Федериком Могерини, Дачић је упозорио да "криза и продужени конфликти не само да постају све учесталији, већ и све слојевитији".

"Бројни безбедносни изазови прете да угрозе нашу, већ крхку заједничку безбедност, чиме отварају потребу за хитним, одлучним и координираним одговорима од стране свих нас", рекао је Дачић.

Министар  је, на тему миграциних криза, истакао важност ОЕБС-а као организације која "нуди одличну платформу за решавање постојећих и надолазећих транснационалних претњи".

Према његовим речима, државе ОЕБС-а треба да очувају конструктивну атмосферу у суочавању са овим питањем, "упркос свеукупним околностима подела" и ОЕБС треба да буде у стању да усвоји документ, заснован на консензусу, који би послао јасну поруку о важности овог питања.

Као један од највећих приоритрета ове организације, Дачић је истакао борбу против тероризма "у свим његовим облицима и манифестацијама".

"Тероризам је глобални приоритет који изискује одлучну и безусловну осуду терористичких аката и заједничку решеност у борби против овог сложеног феномена. У том контексту, треба обратити посебну пажњу на решавање питања страних терористичких бораца", рекао је министар.

Дачић истиче да су безбедносни изазови "довели у питање атмосферу која погодује заједничком раду".

"Морамо превазићи неповерење и погрешну перцепцију који доприносе поделама и спречавају нас да се успешно суочимо са озбиљним безбедносним проблемима", рекао је српски шеф дипломатије.

Дачић је изразио и уверење да би би "неформални министарски састанци, попут данашњих, требало да приближе чланице овом циљу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи