Косовски парламент о демаркацији, опозиција протестује

У Приштини је за данас најављена седница скупштине на којој би требало да се гласа и о предлогу косовске владе о демаркацији границе са Црном Гором. Опозиција, која се противи предлогу владе, протестује на тргу испред скупштине, у исто време када је заказана и седница парламента. Демаркација је услов да Косово добије визну либерализацију са земљама Европске уније. Полиција направила обруч око косовске скупштине.

На стотине полицајаца са опремом за разбијање демонстрација распоређено је око зграде косовске скупштине и владе у центру Приштине где је најављен протест против одлуке о демаркацији са Црном Гором који предводи лидер Самоопредељења Аљбин Курти.

Полицајци и припадници специјалне косовске полиције са опремом за разбијање демонстрација, штитовима, шлемовима и гас-маскама стоје око зграде косовске скупштине.

Присталице Самоопредељења почеле су да се окупљају на тргу испред косовске скупштине, узвикују пароле и носе заставе Албаније и заставе на којој пише "Аутохтонус", исте оне која је спуштена дроном на утакмици Србија- Албанија у Београду у октобру прошле године.

Демонстранти узвикују пароле "доле влада", а присталице Покрета Смоопредељење организовано пристижу на трг.

Најава новог гласања о демаркацији може да изазове и нове нереде и погорша ионако лошу безбедносну ситуацију на Косову. Владајуће, али и опозиционе странке решене су да заврше са овим питањем, јавља дописник РТС-а.

Један од лидера покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти, рекао је да ће се присталице те организације "свим расположивим средствима супротставити сутрашњој одлуци о демаркацији са Црном Гором".

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да он "верује мапама НАТО-а'', а не "руским или југословенским мапама".

"Нико није пружио чињенице да ће Косово изгубити територију. Могу да кажем да је било погрешних интерпретација, не знам да ли намерних или ненамерних", рекао је Тачи у интервјуу телевизији Рокум, уочи заседања скупштине.

Тачи је уверен да ће споразум о демаркацији бити ратификован и да ће то "поплочати пу"т либерализацији визног режима са ЕУ.

Лидер покрета Самоопредељење Висар Имери позвао је у међувремену још једном чланове косовске скупштине да не гласају за споразум о демаркацији и рекао да је данашњи протест најбоља прилика да се каже "не'' влади, преноси Зери.

Због демаркације и формирања Заједнице српских општина на Косову је готово годину дана блокиран политички живот.

Опозиција је у више наврата организовала масовне протесте који су прерастали у насиље на улицама Приштине. Не искључује се понављање истог сценарија.

То би додатно отежало ионако крхку ситуацију на Косову. Школе наставе на албанском језику неће почети да раде до петог септембра. Објашњење за то је да нису још одштампани уџбеници, али се суштински наводи да је прави разлог могућност избијања насиља на Косову.

Владајућој већини треба 80 посланика да би ратификовала споразум са Црном Гором о демаркацији.

Посланици Српске листе неће учествовати у данашњој седници, рекао је агенцији Бета члан посланичког клуба те листе у парламенту Косова Ненад Рашић. Без њих нема кворума да демаркација и прође.

Симић је рекао да посланици те листе неће учествовати у раду седнице због небезбедности и неодговорности коалиционих партнера према тој листи.

Указао је да је "индикативно да се последних неколико недеља креирао врло сложен безбедносни амбијент" за Србе на Косову и Метохији и њихову имовину.

Ту одлуку посланици листе Српска донели су у договору с представницима Листе Српска у Влади и Скупштини Косова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи