Жбогар: Косовска елита неспособна да постигне сагласност

Одлазећи Специјални представник ЕУ на Косову, Самуел Жбогар изјавио је да косовска политичка елита неспособна да постигне сагланост о стратешким, националним интересима, па и када је реч о дијалогу и нормализацији односа Београда и Приштине, формирању Заједнице српских општина и демаркацији са Црном Гором.

Жбогар је у интервјуу за Радио Слободну Европу рекао да је "дијалог и нормализација односа Косова и Србије" услов за даљи напредак Приштине и Београда на путу ка ЕУ, те да се нормализација односа треба сматрати националним интересом.

"Сада улазимо у једну нову фазу дијалога где две стране треба да се изјасне како треба да наставе дијалог у будућности, која су питања која треба да се отворе и чему води овај дијалог. Мислим да има потребе да се дијалог реструктуира и да се припреме за дијалог врше другачије", навео је Жбогар.

Каже да се са ЕУ ради на томе да се што више људи укључи у дијалог.

Специјални представник ЕУ навео је и да је на одговорност косовских политичара ратификација Споразума о демаркацији са Црном Гором, те је изразио наду да ће се посланици до 1. септембра "убедити да га изгласају".

Како је додао, демаркација границе са Црном Гором је услов ЕУ од 2012. године, тако да су о томе косовски политичари били и раније упознати.

Жбогар, који напушта Косово након петогодишњег мандата, каже да се "Заједница општина са српском већином не може наметнути ни једној страни, те је за то питање потребно решење које ће бити функционално".

Како додаје, обе стране страхују од ове Заједнице.

"Једини начин јесте да се седне за сто и да се покуша да се пронађе решење које ће бити функционално, које ће Косово одржати функционалним и које ће истовремено Србима дати одређене гаранције да могу да се осећају добро и бити интегрисани у косовско друштво. Мислим да то није лако, много је лакше причати о томе него преговарати, али, овако требамо да почнемо", казао је Жбогар.

Он је се успротивио употреби насиља и сузавца у Скупштини, те казао да се треба извршити напор да се и опозиција укључи у унутрашње разговоре, јер је то начин како да се спречи употреба сузавца у Скупштини.

Жбогар је подсетио да је поред демаркације, услов за либерализацију виза и борба против корупције на високом нивоу.

Говорећи о Специјалном суду за ратне злочине, Жбогар је рекао да се његово формирање очекује када парламент Холандије ратификује билатерални споразум са Косовом о седишту овог суда. То може да потраје до краја године, додаје он.

"Након тога, формираће се Посебне коморе и остаје на тужиоцу да подигне оптужнице и почне са радом. Све припреме сада се врше на основу привременог споразума потписаног у Холандији који је одмах ступио на снагу. Сада регрутујемо председника, судије и остало особље. Припреме су у току и то значи да, када будемо имали законску основу, Суд може да почне са радом", закључио је Жбогар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи