Тачи се заложио за демаркацију са Црном Гором и формирање ЗСО

Косовски председник Хашим Тачи упутио је захтев посланицима косовске скупштине да изгласају закон о ратификацији споразума о демаркацији граничне линије са Црном Гором. Заложио се и за стварање Асоцијације општина са српском већином.

Након што је споменуо успехе Косова, Тачи се у обраћању грађанима посебно осврнуо на споразум о демаркацији, истичући да је то услов за остваривање визне либерализације са ЕУ.

Заложио се и за стварање Асоцијације општина са српском већином (ЗСО).

"Из прошлости треба да извлачимо закључак о томе у кога треба да имамо поверења. Послушали смо Американце у Рамбујеу, била је то тешка, али права одлука. Исто се догодило и са пакетом Ахтисарија. Када се буде гласало о демаркцији, треба да знате да имате велику историјску одговорност. У вашим рукама је да покажете да је Косово мирољубива земља која поштује међународно право и нема претензије ни према једној држави", рекао је Тачи.

Истакао је да гласање за демаркацију представља доказ геостратешког партнерства са САД.

"Немојте због дневно-политичких интереса и лажне дилема да доведете у питање интересе Косова, јер Косово није изгубило ниједан центиметар своје територије", напоменуо је косовски председник.

Сматра да би неизгласавање демаркације представљало почетак наношења штете Косову јер, како је навео, "ако не успемо у томе биће кашњења у стварању Оружаних снага Косова и за неко време и процеса интеграција у НАТО".

"Ми не можемо сада да исправљамо историјске неправде, али можемо да одезбедимо пласман у будућност Косова", нагласио је Тачи.

Напомиње и да споразум о формирању ЗСО треба да се оствари и да то треба да се деси у складу са Уставом и законима Косова.

Обраћање председника Косова грађанима и посланцима уследило је дан пошто је сличне поруке током посете Косову упутио и потредседник САД Џозеф Бајден.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи