Марић: Када је у питању ЗСО, интереси Србије и САД се подударају

Министар у косовској влади Љубомир Марић за РТС каже да се, након посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена Београду и Приштини, подударају интереси Србије и Америке када је у питању Заједница српских општина.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Љубомир Марић је рекао да је Влада Србије, предвођена Александром Вучићем, једном одговорном политиком постала кључан фактор у региону и да то очигледно даје резултате.

Марић је истакао да је косовска влада посвећена реализацији најзначајнијег дела Бриселског споразума и да пуно енергије улаже у то.

"Оно што можемо да закључимо је да је Влада постала кључни фактор у региону и то даје резултате. Током посете Приштини, Бајден је имао прилике да чује шта то све мучи српски народ на Косову и Метохији", рекао је Марић.

Додаје да након порука које су упућене и захтева представницима међународне заједнице сада може да се очекује да се тај процес одмрзне и да се већ наредних дана виде конкретни резултати. Истиче да очекују позив коалиционих партнера и од представника власти у Приштини и разговоре на ту тему.

"Споразум из августа 2015. јасно уређује и принципе који треба да буду донесени у косовском систему одлуком владе, његову верификацију на Уставном суду, сам процес предвиђа до четири месеца да се Заједница успостави, да дођемо до момента заказивања конститутивне седнице на којој ће делегати усвојити Статут ЗСО, како би она почела да функционише и изабрала све органе који су предвиђени", објашњава Марић.

Говорећи о обнови моста на Ибру, који се налази између северног и јужног дела Косовске Митровице, Марић каже да је фактор безбедности грађана кључан и да мора доћи до трајног решења.

"Сигурно је да мост на Ибру већ годинама представља симбол за грађане Косовске Митровице. Фактор безбедности треба да остане кључан и треба да дође до трајног решења. Претварање дела Улице краља Петра Првог у пешачку зону је веома битно. Постоји низ елемената који ће у сваком моменту бринути о грађанима, а реализацијом пешачке зоне трајно се осигурава безбедност грађана", закључио је Марић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи