Реаговања на посету Џозефа Бајдена

Поруке потпредседника САД Џозефа Бајдена о Србији неоубичајено су ласкаве за спољну политику Србије, оценио је професор Драган Симић. Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић и Милан Крстић са ФПН-а додају да у овом тренутку билатерални односи Србије и САД апсолутно иду узлазном путањом. Директорка Америчке привредне коморе у Србији Вера Николић Димић наглашава посебан значај Бајденове подршке економским реформама.

Декан Факултета политичких наука Драган Симић наглашава да је укупна политика Србије доживела једно признање и похвале, те да је посета Бајдена важан моменат у том ланцу сусрета који се одигравају на највишем нивоу између наших и америчких званичника кад је реч о наставку сарадње.

"Значај посете потпредседника Бајдена је велики, јер је то континуитет дијалога између САД и Србије", сматра Симић.

Наглашава да су билатерални односи САД и Србије у узлету и додаје да је Србија добила похвале од Бајдена када је реч о регионалним односима с обзиром да је кључни амерички интерес у региону мир и стабилност и његова европска перспектива.

Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику каже да је посета потпредседника САД без дилеме посета од највишег спољнополитичког значаја.

Бајден је, према њеним речима, донео изузетно значајне поруке Београду, а како каже билатералним односима умногоме ће допринети чињеница да је Бајден изјавио саучешће породицама жртава НАТО бомбардовања.

Додаје и да је Бајденова посета, иако најављена као искључиво политичког карактера, суштински имала и свој економски карактер, имајући у виду да Америка има инвеститоре присутне у Србији, као и оне који су заинтересовани за улагање.

"Мислим да и највећи скептици морају признати да су поруке које је Бајден послао Београду, новој влади и премијеру изузетно позитивне", рекла је Јоксимовићева.

Говорећи о Бајденовој поруци политичким лидерима Косова да ће Приштина изгубити подршку САД, уколико не ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и не омогуће формирање ЗСО, Јоксимовић каже да се и очекивало да те поруке буду оштрије него оне упућене у Беогрду. 

Један од најважнијих аспеката посете потпредседника САД Србији јесте указивање на велики значај Балкана у очима САД, а билатерално, посета је још значајнија, јер он јесте највиши званичник САД који је коначно одао пошту и изразио жаљење због жртава у бомбардовању, каже генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић.

"Ја бих то ставио у још мало шири контекст, на известан начин је ово први пут да се да изјава жалости о српским жртвама", рекао је Свилановић Танјугу и додао да је очигледно да је овиме САД свима у региону стављају до знања да су и даље и трајно заинтересоване за све што се у њему догађа.

Такође, каже Свилановић, посета показује и да су САД спремне да подрже напоре свих демократских влада у региону, поготово у контексту унапређења економске ситуације, придруживања ЕУ и свега онога што регион заједно може да уради, борећи се са глобалним проблемима. 

Сматра да циљ посете треба схватити као јако снажну подршку опредељености Србије и њених суседа настојању да се гледа у будућност, коју ћемо делити заједно на ширем европском простору. 

Професор ФПН-а Милан Крстић верује да Бајденова посета Србији представља један од видова дестигматизације Србије на међународној сцени.

"Све је то један од видова дестигматизације Србије на међународној сцени, будући да носимо то тешко бреме перцепције Србије као државе која је била отпадник током 90-тих година", рекао је Крстић.

Истакао је да свака посета високог страног званичника, посебно ако долази из земље која је и даље светска сила број један по већини критеријума, представља позитиван знак и показатељ да је Србија неко ко се реинтегрише у потпуности и ко је поштован партнер на међународној сцени.

Директорка Америчке привредне коморе у Србији Вера Николић Димић наводи да је поред тога што је посетом учвршћена билатерална сарадња, посебно значајно што је Бајден указао и на америчку подршку економским реформама и значајно интересовање САД за улагање у Србију.

Како је рекла, спољнотрговинска размена две земље последњих година није обимна, али је њен раст могућ, подсећајући да је Србија од прошле године поново у систему "опште шеме преференцијала", која омогућава домаћим привредницима да извозе у САД без царине, или по повлашћеним стопама.

Нагласила је да највећу корист економске сарадње са САД Србија има од инвестиција америчких фирми у Србију, које су до сада премашиле 2,5 милијарде евра.

Гордана Делић из Балканског фонда за демократију рекла је да јеј неодговарање Србије на различите провокације у претходне две године потврдило њену вољу да одржи мир у региону и то су препознале и Сједињене Америчке Државе. 

Делићева каже да је Србија од октобра 2000. много урадила на помирењу и побољшању суседских односа у региону, а да је у претходне две године, управо неодговарањем на разно-разне провокације, којих је било више него довољно, потврдило њену вољу да буде "саучесник у миру".

Србија данас много боље стоји на међународној сцени, и то се види у односима Европске уније, Немачке, али и САД према њој, рекла је Делићева коментаришући посету америчког потпредседника Бајдена.

Подсетила је да је реч о посети Балкану и да је циљ те посете био да се потврди да је стабилност тог региона јако важна са спољну политику САД, а нарочито јер је то везано и за стабилност Европе и ЕУ.

Његове различите поруке Београду и Приштини тумачи као констатацију да се неке ствари нису промениле, односно да се нису ни десиле, иако су обећане.

"Његова порука је била врло јасна - нама (Сједињеним Државама) је у првом реду важна стабилност региона. Он није тамо (у Пришšтини) рекао да је само битна ЗСО, такође је рекао да је важан дијалог између Београда и Приштине и имплементација Бриселског споразума", рекла је Делићева и истакла да то šто је јавно критиковао само Пришšтину не значи преферирање било које стране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи