Бајден у Приштини: Или ЗСО или губитак подршке САД

Потпредседник САД Џозеф Бајден запретио је у Приштини косовским политичким лидерима да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Косову или ће, како је поручио, Приштина изгубити подршку САД.

Џозеф Бајден је, на заједничкој конференцији након разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, рекао да ће споразум о демаркацији и формирање ЗСО имати позитиван утицај на регион. Поруке америчког потпредседника Приштини јесу другачије али не толико неочекиване, тврде упућени.

"Желим да потпишете споразум са Црном Гором. То је фер договор и то ће имати позитиван утицај на регион. И Заједница српских општина. Неке одлуке се морају погурати, а тешке одлуке ће уродити плодом. Ратне ране су још свеже. Све ово су свежи ожиљци, али Косово треба да иде напред ка заједничкој будућности и једнаким правима за све грађане", рекао је Бајден.

Други човек САД, који је присуствовао промоцији дела пута од Гњилана до Урошевца који носи име његовог преминулог сина, поручио је да Приштина мора имати блиску сарадњу са својим, како је рекао, суседима. Навео је да су се и косовски премијер Иса Мустафа и косовски председник Хашим Тачи позитивно изјаснили о наставку разговора са Београдом, уз посредовање Брисела.

"То ће бити тешко, али неопходно. Са (премијером Александром) Вучићем такође сам разговарао о овом питању", рекао је Бајден и упозорио да албански политички лидери имају обавезу и одговорност да се придржавају обавеза које су дате у Бриселу.

Нагласио је и да нема повратка назад.

"Ви сте успели да обезбедите независност и имаћете утицај не само овде, већ и у региону, упркос мањинским мишљењима опозиције која претерује и не жели да се потпише споразум са Црном Гором ", рекао је Бајден.

Једини начин да Косово крене напред је да имате заједничку будућност и да промовишете помирење, поручио је Бајден и додао: "Желимо да имамо јако мултиетничко Косово."

Истакао је и да је употреба силе зарад спречавања демократског процеса неприхватљива.

Према његовим речима, људи ће инвестирати на Косову ако постоје транспарентност и владавина права. Зато, рекао је, очекује да косовска власт у потпуности спроведе борбу против корупције и организованог криминала.

Бајден је похвалио косовске институције које су, како је рекао, спречиле своје грађане да иду да се боре у другим државама.

Указујући да је реч о питању од суштинског значаја за напредак Косова у Европи, Бајден је обећао да ће САД наставити да помажу Косово. САД су, навео је, обезбедиле више од две милијарде долара помоћи Приштини.

"Ми желимо да имамо јако Косово које ће бити пуноправни члан ЕУ", рекао је Бајден.

Истакао је да му је част да именује ауто-пут Урошевац–Гњилане именом свог сина Боа Бајдена, али је рекао да је све претходно речено важније за Косово од те церемоније.

"Овде сам да обећам помоћ САД Косову у развоју демократије. Интерес Америке је да успете у томе. Ако успете, успеће и регион. Овај регион никада није био у потпуности интегрисан у Европу, а наша визија је цео Балкан у ЕУ", закључио је Бајден.

Тачи: Наша обавеза – нова динамика у дијалогу са Београдом

Косовски председник Хашим Тачи тврди да је Приштина означила важне кораке у процесу нормализације односа са Београдом.

"Ми имамо обавезу да дамо нову динамику дијалогу са Србијом и да што је пре могуће постигнемо помирење између наша два народа. Сигуран сам да је помирење могуће и да ће се оно десити", рекао је Тачи на заједничкој конференцији са Џозефом Бајденом.

Уверавао је Бајдена и да је ће питање разграничења са Црном Гором бити брзо завршено.

"Споразум о демаркацији је прави посао. Ова одлука косовског парламента ће ојачати нашу државност, чиме је отворен пут ка обезбеђивању евроатлантских интеграција и безвизног режима", рекао је Тачи.

Додао је да ће "без разграничења са Црном Гором и без формирања Заједнице српских општина Косово остати усамљено и изоловано од света, али и занемарено од САД и Брисела".

Поновио је да је за Приштину велика част посета америчког потпредседника.

"То је велика част што сте посетили нашу независну државу по други пут. Косово се данас веома разликује од Косова за које смо се борили пре 20 година", рекао је Тачи.

Тврди да је Косово данас "веома другачије".

"Постали смо важни чланови глобалне организације. Косово као независна и суверена држава је ојачана миром, стабилношћу и регионалном сарадњом. Потребно је више да ојачамо сарадњу са Србијом... Али време иде брзо и ми смо у обавези да што пре дамо правац помирењу и у најкраћем року омогућимо нову динамику бриселског дијалога", рекао је Тачи.

Косовски премијер Иса Мустафа оценио је да ће посета потпредседника САД Џозефа Бајдена Приштини ојачати билатералне односе.

У кратком саопштењу Мустафине канцеларије наводи се да ће ова посета имати позитиван утицај на ојачању пријатељства и стратешког партнерства између Косова и САД.

"Посебно ми је задовољство дочекати америчког потпредседника и великог пријатеља Косова, Џоа Бајдена. У Скупштини Косова смо имали јако значајан билатерални састанак", наводи се у саопштењу.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи