Бела кућа: Бајден у Београду за подршку САД развоју Србије

Амерички потпредседник Џозеф Бајден посетио је Београд како би потврдио снажне односе са САД, као и посвећеност САД демократском и економском развоју Србије и заједничком циљу да Србија уђе у Европску унију, саопштила је Бела кућа.

Бела кућа у саопштењу о америчко-српским односима наводи да су САД подржавале јачање институционалних капацитета у Србији, привредни развој, као и модернизацију војске.

Америка је посвећена економском и демократском развоју Србије и Балкана, саопштила је Бела кућа и навела да су од 2001. до 2015. САД инвестирале више од 728 милиона долара за подстицање привредног раста, јачање правосудног система и унапређење доброг управљања у Србији.

Америчке компаније су од 2001. инвестирале око 3,8 милијарди долара у Србију чиме је створено или заштићено више од 16.000 радних места. Међу кључним америчким инвеститорима су ККР, "Ball Packaging", Купер тајерс и Кока-кола.

САД снажно и доследно подржавају напоре Србије да ојача своје односе са НАТО-ом, наводи Бела кућа и додаје да Вашингтон цени посвећеност Србије мултилатералним напорима за поражавање Исламске државе.

Ове године навршава се десета годишњица уласка Србије у Програм НАТО-а Партнерство за мир, док САД и Србија више од девет година сарађују у програму Међународног војног образовања и обуке која омогућава заједничку обуку америчких и српских официра.

САД такође цене и подржавају допринос Србије глобалним мировним напорима.

"У августу 2016. испоручили смо 19 возила Хамви Србији да подржимо српске јединице које учествују у операцијама УН широм света. Тиме је укупно 40 Хамвија испоручено према нашем програму Међународног војног финансирања који је обезбедио више од 8,6 милиона безбедносне помоћи Србији у модернизацији одбране од 2011", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је додатних 9,7 милиона долара Србија добила од САД у оквиру Иницијативе за глобалне мировне операције.

Бела кућа наводи да је Србија помогла САД у спровођењу кључног спољнополитичког и хуманитарног циља прихватањем два бивша затвореника из затвора у Гвантанаму.

У сарадњи са српском владом и правосуђем, САД доприносе јачању владавине права у Србији помажући побљашању транспарентности, ефикасности и професионализма правосудног система.

Од оконачања сукоба на Балкану деведесетих, влада САД је обезбедила преко 900 милиона долара региону за трајно решење проблема избеглих и расељених, а у Србији је финансирала помоћ за више од 50.000 породица расељних и избеглих који су дошли у Србију током сукоба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи