Вулин: Обавеза министара да брину о Србима у Хрватској

Министар Александар Вулин изјавио је да сваки српски министар има обавезу да брине о положају Срба у Хрватској или било којој другој земљи и упитао зашто је проблем да Срби у Вуковару пишу ћирилицом.

Реагујући на изјаву хрватског министра Мира Ковача да се меша у унутрашње ствари Хрватске и да је "хушкач", Вулин је рекао да Ковач наставља сукоб са истином, те да не види у чему је кривица било кога ко упозорава да се нешто лоше дешава.

Вулин је поручио да сваки српски министар има обавезу да брине о положају Срба у Хрватској или било којој другој земљи, као и да сваки грађанин Србије има обавезу да упозори на нарастање фашизма и да каже шта мисли о томе.

"Да не дозволи да се фашизам враћа на било који начин, а поготово да изгледа као да то не примећујемо и као до може да прође без икакве реакције", рекао је Вулин новинарима у Београду.

Нагласио је да још чека да Ковач каже да ли се у Книну спаљивала српска застава, да ли је Томпсон у директном преносу хрватске телевизије узвикивао "За дом спремни", јесу ли усташе марширале Книном и поздрављале фашистичким поздравом и да ли је председница Хрватске рекла да је Олуја етички чиста и добра, не помињући 2.500 убијених и протераних Срба.

"Ја само тражим да ми се одговори да ли је ово истина или није и молим Ковача да не полемише са мном, јер он полемише са истином и он није у сукобу са мном већ са здравим разумом", рекао је Вулин.

Поручио је да се не може рећи да се читав српски народ на простору Хрватске, а посебно на простору Вуковара, бави лажима и фалсификовањем, и да се не очекује да ће неко стати у заштиту тог народа.

"Када тако нешто кажете, онда успостављате колективну кривицу једног народа, а то је последњи пут рађено у НДХ када су донети расни закони. Не можете рећи да се Срби у Вуковару или било где другде баве фалсификатима и да кад се то реши, решиће се и питање ћирилице. Ако тако размишљате, онда причате о коначном решењу српског проблема у Хрватској, или коначном решењу проблема ћирилице", рекао је Вулин.

Истакао је да не разуме зашто је проблем да Срби у Вуковару пишу ћирилицом, и затражио да му Ковач одговори на то питање.

"Зашто је проблем да Срби у Вуковару пишу ћирилицом, да било који Хрват пише латиницом или било ко од Срба пише латиницом и ћирилицом. Зашто се не потруде да спроведу закон уместо што покушавају да нађу законско решење да Срби не пишу ћирлицом", рекао је Вулин.

Вулин је поновио да је Ковач у сукобу са здравим разумом, а не са њим, те да он са Ковачем нема никакав проблем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи