Бајден присуствовао промоцији дела пута од Гњилана до Урошевца

Амерички потпредседник Џозеф Бајден са супругом Џил и унуком присуствовао је промоцији дела пута од Гњилана до Урошевца који носи име његовог преминулог сина Боа, и поручио да је "Косово нова држава", али не тако млада да не зна шта њени грађани заслужују.

Током обраћања присутнима, други човек америчке администрације Џозеф Бајден рекао је да Косово очекује велики посао.

"Морамо да наставимо даље. Косово је млада држава, али не толико да не зна шта њени грађани заслужују", навео је Бајден и додао да без изузетка нико не може да буде изнад закона. 

"За ово радите. Ово до сада постигнуто не само да ће учинити револуцију на Косову, већ и широм Балкана. Ово захтева непрекидан рад. Иако не знамо колико ћемо бити на овом свету, али морамо да радимо зарад наше деце", рекаo је Бајден.

Бајден је рекао да је његов син био "заљубљен у Косово", баш, како је рекао, као што се и сам заљубио када је први пут ту био.

"Сећам се када сам се вратио кући и показао (супрузи) Џил оно што је најбоље овде", рекао је Бајден. Рекао је и да су он и његова породица "веома дирнути и дубоко захвални" за тај гест. 

Претходно, косовски премијер Иса Мустафа је након састанка са Бајденом у Приштини рекао да је то био "врло интензиван" билатерални сусрет. 

Мустафа је на Фејсбук профилу написао да је имао посебну част да угости потпредседника САД – "великог пријатеља Републике Косово".

Са Бајденом се састао и председник косовског парламента Кадри Весели.

"Пожелео сам добродошлицу нашем драгом пријатељу, потпредседнику САД Џоу Бајдену и његовој породици. Сједињене Државе су синоним слободе и наше независности ", написао је Весели на Фејсбуку.

Након Мустафе, Бајден je разговараo са косовским председником Хашимом Тачијем, а потом су уследиле изјаве за медије. 

Тачи је уочи разговора на свом Фејсбук профилу написао: "Џо Бајден готово две деценије подржава борбу за слободу, независност и интеграцију Косова у НАТО и ЕУ. Хвала, господине потпредседниче."

Бајден је са супругом и унуком синоћ у Приштину допутовао из Београда.

И док се Бајден састајe са косовским политичарима, његова супруга Џил била је у посети манастиру Грачаница, где јој је домаћин био владика рашко-призренски Теодосије.

Иначе, Бајденову посету Приштини прате строге безбедносне мере. Саобраћај у појединим деловима града је у потпуној блокади и тако ће бити све до 22 сата.

Полицијске снаге су распоређене у готово свим деловима града, тако да све подсећа на опсадно стање, пренели су приштински медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи