Светске агенције о Бајденовој посети Београду

Потпредседник САД Џозеф Бајден је током данашње посете Београду позвао на побољшање односа Београда и Приштине и изразио саучешће породицама које су изгубиле своје најмилије у НАТО бомбардовању 1999. године, пренеле су светске агенције.

Ројтерс примећује да је Бајден први високорангирани амерички званичник који је начинио такав гест после интервенције западне војне алијансе.

АП констатује да је војна интервенција НАТО-а окренула многе Србе од њихових генерално прозападних погледа, према традиционалном словенском савезнику - Русији.

"Бајденова посета подвлачи жељу Вашингтона да одржи утицај на Балкану, док Москва ради на томе да задржи Србију - једног од последњих преосталих савезника у региону - на својој страни", оцењује америчка агенција.

Према наводима Ројтерса, САД су веома популарне међу Албанцима на Косову, који их сматрају "спасиоцима", али у Београду озлојеђеност је и даље снажна због НАТО бомбардовања, чији трагови се још могу видети на јавним зградама у центру српске престонице.

Бајденова посета такође указује на забринутост Вашингтона због спорог темпа помирења у региону, и то 17 година после НАТО бомбардовања и 21 године после мировног споразума у БиХ, указује АП.

Агенције истичу и Бајденову оцену да је Србија кључна земља за мир у региону.

АП преноси и изјаву премијера Александра Вучића да је "потребна само искра да изазове хаос" и да је "Србија посвећена миру у региону.

Очекује се да ће Бајден, који из Београда путује у Приштину, позвати косовске лидере да примене Бриселски споразум о нормализацији односа са Београдом, додаје АП.

Светске агенције, такође, јављају да су присталице Српске радикалне странке са лидером Војиславом Шешељом на челу организовале протест због посете Бајдена, и наводе да су они носили мајице са поруком "Гласајте за Трампа".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи