Уочи посете Левена и Бајдена

У званичну посету Србији вечерас стиже шведски премијер Стефан Левен. Биће то прва посета једног шведског премијера нашој земљи после више од четири деценије! Разговараће са премијером, а главне теме биће европске интеграције Србије и, пре свега, економска сарадња две земље. Сутра у Београд долази амерички потпредседник Џозеф Бајден.

Аналитичари очекују да ће после посете шведског председника Владе економски односи две земље бити још бољи, а да долазак америчког потпредседника треба да стабилизује односе у региону и деблокира бриселски процес.

У најавама посете шведског премијера наводи се да је реч о билатералној посети која није део шире регионалне турнеје.

Аналитичари оцењују да ће највећи ефекат бити у економији и да ће се учврстити политички односи. За нешто више од две године, из Шведске је у Србију стигло готово 37 милиона директних инвестиција. У априлу је постављен камен темељац за "Икеину" прву робну кућу у Србији.

Професор Филозофског факултета у Београду Владимир Вулетић рекао је да када шведски премијер одлази у неку земљу не у оквиру турнеје, него пре свега на позив премијера те земље – то је сигнал да се у ту земљу може улагати, да је то земља у којој има смисла радити и пословати.

Данас и сутра у Београду бораве два висока светска званичника. Политички плус за земљу, али и велики посао за безбедносне службе.

И док су могуће теме разговора званичника познате, безбедносни аспекти се, по правилу, не откривају. Број ангажованих људи, трасе, сатница и место боравка гостију – резервисани су за мали круг људи.

Помоћник директора полиције Иван Ристић рекао је да, у складу са неопходним безбедносним мерама које ће се примењивати на траси кретања колоне, затвараће се током посете поједине саобраћајнице како за возила тако и за пешаке.

"Молимо грађане да имају разумевања приликом затварања траса, а саобраћајна полиција ће учинити све како би задржавања била што краћа и омогућиће кретање алтернативним правцима", навео је Ристић.

Припреме за посете попут ових трају недељама или месецима. Доласци шведског премијера и америчког потпредседника захтевају добру координацију безбедносних служби.

"Конкретно када је реч о особама које се ангажују у посредном и непосредном обезбеђењу без обзира на то што су то проверене особе, накнадно се проверава и процењује понашње свакога. Врши се провера средстава рецимо која се ту налазе", рекао је Милан Мијалковски, професор у пензији Факултета безбедности.

Не зна се када ће, колико дуго и које улице сутра бити затваране. Зна се да ће госте из Шведске и САД српски званичници примити у Палати Србија на Новом Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи