Пастор: СВМ поуздан партнер на свим нивоима

Између Савеза Војвођанских Мађара и Српске напредне странке нема отворених питања, а СВМ ће уложити максималан напор да буде поуздан партнер на свим нивоима, поручио је у Суботици лидер ове странке Иштван Пастор.

Након јуче потписаног Коалиционог споразума између ове две партије, који је објављен на интернет сајту ове партије, Пастор је оценио да тај чин представља крај изборног процеса и да њиме СВМ постаје и формално део нове већине.

"То је поштен договор који је сачињен на линији заједничких интереса, међусобног уважавања и поштовања и на бази партнерства”, рекао је Пастор на конференцији за новинаре у Суботици.

Подсетио је да је СВМ у моменту расписивања избора најавио да жели да буде партнер СНС-у на основу програмских опредељења, чијих 11 тачака је пратећи део коалиционог споразума.

Такође је нагласио да је без обзира на разлику у величини између ове две партије, лидер СНС и премијер Србије Александар Вучић поштовао све договоре.

Поменути документ о програмским опредељењима, како је рекао, обухвата 11 тачака које се тичу европских интеграција, надлежности, финансирања и уставног положаја покрајине Војводине, као и регионалног развоја, инфраструктуре и капиталних инвестиција.

У овом делу, како је рекао, зацртано је између осталог, окончање обилазнице око Суботице у року од три године, обезбеђење милијарду и 250 милиона динара за завршетак позоришта у овом граду у наредне три године и покретање развојног туристичког пројекта на Палићу.

Остале тачке, између осталог, тичу се заступљености мањина у јавној управи, других мањинских питања, као и питања здравства, социјалних питања, борбе против корупције, као и окончања реституције.

Пастор је додао да ће СВМ у извршној власти имати четири државна секретара, у областима инфраструктуре, здравства, пољопривреде и образовања, а о кадровским решењима одлучиће органи странке на вечерашњој седници.

„"Ми ћемо са своје стране учинити максималан напор да и на државном и на покрајинском и на локалним нивоима будемо конструктивни, ефикасни, поуздани партнери у решавању свега онога са чиме се данас сусрећемо"”, рекао је Пастор.

Осврћући се на изборе, Пастор је подвукао да је СВМ сачувао углед и политичку снагу, не само међу Мађарима, него и на политичкој мапи Србије, те да су покушаји „слабљења, растакања и разбијања СВМ-а у потпуности пропали”, цитирајући народну изреку – „ко другом јаму копа, сам у њу упадне”.

„СВМ је део већине на државном нивоу, на покрајинском нивоу и у више од 20 локалних самоуправа, а копачи јама не постоје нигде, због тога што су пали у ону јаму коју су сами копали.

То је поука која се мора извући из протеклог периода, без обзира колико је болна, и ту поуку пре свега треба да извуку копачи”, поручио је Пастор, алудирајући на Мађарски покрет, њихово учешће и остварене резултате на изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи