Бајден и Левен – први високи гости нове Владе

Први гости нове Владе у Београду биће амерички потпредседник и шведски премијер. Џозеф Бајден у уторак долази у другу посету Србији, први пут у Београду је био 2009, а посета Стефана Левена прва је посета једног шведског премијера нашој земљи после више од четири деценије. Левен у Србију стиже већ сутра увече и то је његова једина адреса, што значи да посета није део балканске турнеје.

У првој недељи мандата нове Владе у Београд стижу два важна госта – потпредседник најмоћније западне земље Џозеф Бајден и премијер једне од набогатијих земаља света Стефан Левен.

После седам година, када је нашу земљу посетио у оквиру балканске турнеје, други човек Беле куће сада долази у Београд и Приштину. Зато се претпоставља да ће једна од тема на обе адресе бити одмрзавање Брислеског споразума, а познаваоци америчке спољне политике посету Бајдена читају и као реакцију на глобална дешавања.

Декан Факултета политичких наука Драган Симић сматра да посету Бајдена треба гледати у светлу развоја ситуације после неуспелог пуча у Турској и односа Анкаре и Москве.

"Нагле промене се дешавају и овде и не треба сметнути са ума контекст односа Русије и Турске. Нагло, изненадно и готово шокантно и по брзини и по могућим политичким последицама, помирење Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина свакао даје боју и овој посети", оцењује Симић.

Боју даје и чињеница да Бајден после више деценија на важним функцијама, после новембарских избора, одлази из Беле куће а, иако је деведесетих имао изразито негативан однос према Србији, процењује се да се то последњих година променило. Мењао се и однос две земље.

Симић сматра да односи са САД постају све бољи и рационалнији, пре свега засновани су на обостраном интересу, оцењујући да они доживљавају сталан успон.

Сама чињеница да се са Србијом води овакав дијалог говори о признању да је Београд кључни фактор покушаја да се стабилизује регион, додаје Симић.

Долазак Бајдена сигнал је и америчким инвеститорима.

"Ми смо задовољни што у Србији послују гиганти као што су 'Филип Морис', 'Кока-кола', 'Бол пекиџинг', инвестиције у информационо-телекомуникационе технологије. Када су ту један 'Мајкрософт', 'Оракл', Ај-Би-Ем, то је одличан позив за друге да дођу. Они шаљу потврду да у Србији постоји предвидивост и правнa и економска сигурност", каже извршни директор Америчке привредне коморе у Србији Вера Николић Димић. 

Оно што сасвим сигурно неће изостати јесте подршка европском путу Србије, а она стиже и од госта из Шведске. Стефан Левен први је премијер те земље који ће посетити Србију после Улофа Палмеа, давне 1975. године. Осим подршке европском путу, за Србију су веома важне и инвестиције из ове скандинавске, протестантске земље. Једна од последњих у низу је "Икеа", најпознатија робна кућа на свету, на коју се чекало четврт века, а која следећег лета отвара своја прва врата у Србији.

Владислав Лалић, директор компаније "Икеа" за Југоисточну Европу сматра да у посети шведског премијера има пуно симболике. "Чињеница да долази шведски премијер је одличан сигнал. То показује да се мења пословни амбијент, миље", каже Лалић.

У Србији тренутно послује око 80 шведских компанија.

Према речима координатора за трговинске односе у амбасади Шведске Младена Продановића, најважније је да шведски инвеститори виде како се Србија приближава ЕУ. Како евроинтеграције буду напредовале, то ће показати инвеститорима да је Србија поуздан партнер за даљу сарадњу, додаје Продановић.

Стефан Левен шведске социјалдемократе довео је на власт пре две године. Његов животни пут изазива посебно интересовање медија. Описују га као харизматичног синдикалног лидера који је, после смрти родитеља, одрастао у хранитељској породици а професионалну каријеру почео је као варилац у фабрици.

Убрзо после америчког потпредседника у Београд стиже Дмитриј Медведев. Пре непуна два месеца црвеним тепихом испред "Палате" Србија прошетао је кинески председник. Списак гостију и са Истока и са Запада најбоље одсликава спољнополитичку позицију Србије и намеру Владе да и у новом мандату остане на истом курсу, упркос све сложенијим међународним односима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи