Чанак тражи смену Дачића и Вулина због изјава о Милошевићу

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оптужио је министре Ивицу Дачића и Александра Вулина да својим изјавама желе да режим Слободана Милошевића, чији су део били деведесетих година прошлог века, ослободе историјске кривице за националистичку ратну политику и затражио њихову смену.

"Политика Милошевићевог режима, чије су прве жртве биле аутономне покрајине - Војводина и Косово, завршила је свој биланс са четири изгубљена рата, четири милиона расељених, преко 130.000 убијених и једним међународно пресуђеним злочином геноцида", навео је Чанак.

Он је у саопштењу указао да би "терор, пљачку и репресију коју су грађани Србије преживели, такође, требало убројати у трагични и срамотни биланс најцрње деценије у савременој историји ових простора".

Додао је да нема злочиначких народа и да "злочиначке могу бити само политике и идеологије" и поручио да се са народа и држава скида колективна одговорност тиме што оне бескомпромисно раскидају с носиоцима злочиначке политике.

"У Србији се данас ради управо супротно. Срамотни су покушаји новоизабраних министара да фалсификовањем и неистинитим тумачењем прошлости оправдају своје учешће у политици рата и насиља, тако што ће све нас, читаво друштво, идентификовати са злочиначком политиком", навео је Чанак.

Према његовим речима, данас се готово сви протагонисти мрачних деведесетих година прошлог века поново налазе на власти.Он је позвао друштво у Србији да дигне глас против рехабилитације злочиначке националистичке прошлости и затражио смену министара Дачића и Вулина, јер Србију својим скандалозним екстремистичким изјавама вуку у мрачну и срамотну прошлост.

"Изјаве попут ових не смеју проћи некажњено, јер нам јасно говоре да се они који су чинили Милошевићеву ратну машинерију ни најмање нису покајали или променили и спремни су да понове иста непочинства ако им то допустимо", оценио је Чанак.

Према писању медија, у пресуди некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу наводи се да није било довољно доказа да је Милошевић био сагласан са стварањем етнички чисте територије.

Вулин је изјавио јуче да је Хашки трибунал "потврдио исправност политике" Милошевића, а Дачић да је тај суд  пресудом бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу признао да нема кривице Србије у геноциду и ратним злочинима у рату у БиХ 1992-1995. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи