Симић: Дискриминација расељених Срба са Косова у Црној Гори

Расељени Срби и Црногорци са Косова и Метохије у Црној Гори су крајње "незадовољни својим неграђанским статусом" у тој држави, тврдећи да су "изложени озбиљној дискриминацији када је реч о приступу грађанским и људским правима".

То је рекао председник Српске листе Славко Симић, након састанака у Сутомору и Подгорици са челницима и активистима Савеза удружења расељених у Црној Гори и Удружења "Космет". Симић је канцеларијама ове две организације уручио обећану помоћ у техничким средствима и канцеларијском материјалу.

Симић је саопштио да су представници расељених нагласили незадовољство чињеницом да се нису створени  услови за одржив повратак велике већине протераних са КиМ, упркос њиховом опредељењу да се врате на огњишта уколико им се омогући истинска реинтеграција у местима ранијег пребивалишта.

То говори о неуспеху међународних мисија, у првом реду УНМИК-а и КФОР-а, чији мандат је био да омогуће безбедан живот свима у покрајини,као и повратак прогнанима. Иако на основу свега што смо до сада видели и доживели више  нисмо оптимисти, верујемо да под притиском Брисела и даље има наде да заживи Заједница српских општина на КиМ, кроз коју видимо шансу  да се реализују и конкретни повратнички пројекти",  казао је председник Савеза удружења расељених у ЦГ Миленко Јовановић.

Током састанака у Сутомору и Подгорици констатовано је како је веома добро што Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије, приштинско Министарство за заједнице и повратак и руководство Српске листе у последње време имају  конкретну сарадњу са кровном расељеничком асоцијацијом и што су учестале посете представника та три субјекта косметским расељеницима у Црној Гори.

Расељене у одмаралишту Феријалног савеза Косова и Метохије у Сутомору је посебно интеросовало како напредује пројекат изградње насеља "Сунчана долина" на северу покрајине.

Симић, који је у последњих двадесетак дана по други пут међу расељенима у Црној Гори, упознао је расељене како изградња "Сунчане долине" тече планираном динамиком, наводећи да очекује да се по завршетку градње насеља у њему нађе значајан број расељених из Црне Горе, који су решени да живот са својим породицама наставе на том простору.

Симић је након састанка у Сутомору подсетио да је данас тринаесета годишњица од убиства српских дечака на реци Бистрици у Гораждевцу, упутивши апел истражним органима на Косову, а посебно представницима Еулекс мисије, да коначно расветле овај злочин и починиоце приведу правди.

"То је минимум потребног да би грађани стекли институционално поверење које је веома важно да би космески Срби осећали сигурност и владавину права који би били стуб и стимулација повратка расељених И осталих Срба који живе на Косову и Метохији", навео је Симић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи