Вулин: Усташтво у Хрватској се враћа и пролази некажњено

Усташтво у Хрватској се враћа, пролази некажњено и постаје готово званична идеологија, надам се да ће глас јеврејске заједнице да се чује, рекао је министар Александар Вулин коментаришући одустајање Јеврејске заједнице у Хрватској да заједно са владом Хрватске обележи годишњицу ослобађања Јасеновца.

"Ми већ дуго упозоравамо да не може исти венац, иста рука да полаже деци у Јасеновцу и на споменик стрељаним усташама који су ту децу поклали у Блајбургу", навео је министар након полагања венаца жртвама бомбардовања Београда 6. априла на Новом гробљу.

Министар је додао да Србија већ дуго говори о томе, али да се глас српске заједнице у Хрватској није довољно озбиљно схватао.

"Надам се да ће се разумети глас јеврејске заједнице", нагласио је Вулин и додао да повампирење усташа у Хрватској може да донесе само велико зло хрватском народу, а онда српском, јеврејском, ромском и свим другим који су страдали у Другом светском рату и да то мора озбиљно да се схвати.

"То нису маргиналне групе црнокошуљаша који парадирају, то су људи који се окупе око страдалничке јаме у Јадовну и урлају да јама није довољно пуна и говоре да би је требало допунити", тврди Вулин.

То је идеологија која, како каже, постаје све заступљенија и међународна заједница треба да помогне Хрватској да се избори са тим злом.

"Позивам међународну заједницу да помогне Хрватској у борби против фашизма, Хрватска нема право да допусти да се усташтво некажњено буди и да људи као што су Томпсон представљају хрватски народ", напоменуо је Вулин.

Такође, министар је додао да ће Србија обележити јасеновачки геноцид и да ће се то урадити као и сваке године са поштовањем према жртвама у Београду, Новом Саду, Градишци, Бањалуци.

"Ми ћемо обележити јасеновачки геноцид и скренути пажњу читавог света на зло које се поново рађа", поручио је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи