Вучић: Са Изетбеговићем о миру и стабилности у региону

Премијер Александар Вучић потврдио је да ће се 12. априла у Мостару састати са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, како би покушали да умире страсти и наставе разговоре о неопходности мира и стабилности у региону.

Вучић је новинарима на аеродрому у Батајници рекао да ће се састати и са српским и хрватским члановима Председништва БиХ, Младеном Иванићем и Драганом Човићем, и да ће имати заједнички ручак и одвојене разговоре, којима се, додао је, радује.

"Радујем се, имамо о чему да говоримо и сви заједно умиримо страсти и наставимо разговоре о неопходности мира и стабилности у региону", рекао је Вучић.

Када је реч о афери "Панамски папири", Вучић је рекао да ће надлежни органи проверити сваки случај који има везе са Србијом у афери "Панама пејперс", како би се видело да ли је држава на било који начин оштећена.

"Није све тако јасно и једноставно, али смо врло заинтересовани да Управа прихода и пореска полиција све провере", рекао је Вучић новинарима, упитан да ли ће надлежне службе проверити српска имена која су се појавила.

Вучић је рекао да се никоме не сме дозволити утаја пореза.

"Да ли је то случај или није, то надлежни органи треба да утврде", рекао је Вучић.

Није јасно зашто Приштина одбија споразум о камионима

Премијер Србије рекао је да Приштина у разговорима у Бечу о признавању АДР сертификата, односно забрани камионима из централне Србије који превозе опасне материје да уђу на Косово, није хтела да прихвати аранжман какав већ има са Хрватском и Словенијом.

Вучић је рекао да није јасно зашто се Приштина тако понаша и додао да је "због стабилности боље да ни реч не каже".

На питање о изјави Едите Тахири о демаркацији, Вучић је рекао да нема смисла да коментарише баш сваку изјаву Тахиријеве.

Вучић је рекао и да још није донета одлука о подршци Србије Вуку Јеремићу за генералног секретара УН. 

Дуг мањи због курсних разлика, али и добрих резултата

Јавни дуг у прва три месеца је смањен за 331 милион евра, већим делом због курсних разлика, али је за 26 милиона евра мањи због доброг рада Владе, поручио је премијер.

"Делом, смањивање јавног дуга има везе и са нашим радом, а то је за 26 милиона евра. То је први пут да се дешава, а и успели смо да направимо фискални дефицит од само 8,9 милиона евра у истом периоду", рекао је Вучић.

Премијер је подсетио да и када је јавни дуг растао није могао да објасни некима да се држава не задужује, већ да је долар ојачао у односу на евро, а сада се догађа обрнуто, долар слаби у односу на европску валуту, што смањује јавни дуг Србије.

Говорећи о дефициту у првом кварталу, он је подсетио да је он смањен са 62 милијарде на 8,9 милијарди динара.

"То је одлична вест. А посебно сам задовољан што је Фискални савет први пут рекао да је раст буџетских прихода одржив и наплата ПДВ-а и акциза и све друго. То је нешто што је одлична вест за Србију", рекао је Вучић.

Навео је да је то важно управо да бисмо се борили против глади и сиромаштва "до којег су нас довели ови стручњаци које многи у Србији подржавају".

"Њих многи подржавају и они очекују победу на изборима. Видећемо да ли ће се народ сагласити. Само још да народ гласа", рекао је Вучић. 

Премијер је рекао да је највећа ствар за земљу продаје Железаре и додао да, када се заврши тај посао, може на одмор. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи