Мишчевић: Отварање нових поглавља до јуна, чека се Хрватска

Хрватска, како понављају тамошњи министри, не одустаје од захтева које Србија треба да испуни да би отворила наредно поглавље у преговорима са Европском унијом. Шефица Преговарачког тима Србије Тања Мишчевић верује да ће се отворена питања две земље решавати билатерално.

Поглавља 23 и 24 могу да буду отворена  до краја холандског председавања. Разлог због чега се о томе прича већ сада јесу процедуре које захтевају време, каже Тања Мишчевић.

"То значи да свака од 28 чланица мора да се сагласи о сваком папиру. Сада смо завршили први део процедуре а сада само још Хрватска треба да се изјасни о томе. О билатералним питањима две земље треба преговарати. Сигурна сам да и Хрватска има интереса да разговара о томе", рекла је шефица преговарачког тима Србије.

Изузето мишљење је била пракса и раније али обично остале чланице изврше притисак на ту чланицу.

"Досадашња пракса је различита. Билатерална питања јесу била уношена у преговарачки процес али је и сама Хрватска имала тај проблем. Нема притисака јер и друге државе чланице желе да чују мишљење зашто се јавља проблем. Ипак, тенденција је да се билатерална питања решавају билатерално управо да се не би успоравао преговарачки процес," рекла је за РТС Тања Мишчевић.

Циљ Србије је да се зајендо са поглављима 23. и 24. отвори и поглавље 5. о јавним набавкама.

"Поглавље пет је завршено и то отвара врата за отварање поглавља 23", каже шефица Преговарачког тима Србије.

Од почетка године у фокусу Европске уније била је избегличка криза а затим тероризам. Због тога се чини да Брисел све мање има времан да се бави проширењем.

"Зато се трудимо да се наметнемо и упаво је избегличка криза показала колико је важно укључивање западног Балкана. Желимо да покажемо да нам је битан процес а не само чланство", закључила је Тања Мишчевић.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи